[極新手恩物] 教你由零開始選擇硬件砌機(2)

975 回覆
172 Like 10 Dislike
Seagate BarraCuda 4TB ST4000DM004 SATA3 6Gb/s /256MB Cache HDD
Toshiba MD04ACA400 4TB 7200rpm SATA3 6Gb/s /128MB HDD
WD Blue WD40EZRZ 4TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD

要買新 HDD, 都市傳聞 seagate 好易壞,到底係咪真?

上面幾隻係咪差唔多,是但買都得?
我發現打機(例如division 2)果陣, 中效, cpu 已經100%, 但gpu先得60-70%
用緊i3-9100f + rx570
正常9100F 9成GAME都推得盡張RX570
會唔係你background有野RUN緊

https://www.youtube.com/watch?v=1rC51gp9AY8
同埋check下你有無開v-sync,同鎖FPS上限
問個超新手問題, 想砌部機玩剪片既話, 應該著重係CPU定Display Card? 定係內顯就夠曬? 有冇其他硬件都要考慮?
稍為偏重cpu少少(對比打機)
但ram同display都唔可以太差

啱啱開始玩可以買粒靚少少嘅cpu先(可以等埋ryzen 3700/3900)
Ram就16gb先,之後可以升上32gb
顯示卡就最起碼rx570以上

當然你有錢嘅,一炮過買套靚料,之後就唔洗煩
唔洗傾,剪片座底32 gb ram
16 都炆炆地
都啱,一次過買兩條16gb
第時有咩事仲可以再加ram
唔該曬兩位, 咁我再慢慢睇睇要點砌部機, 同埋期待師兄有更進一步既教學
想問依家出2600定9400f好
.....
3600/9400f

淨係打機就都係9400f
少量多工建議3600
因為唔係好夠錢
所以唔太考慮3600
其實依d時間收二手先正
大把人半價賣U換zen2

咁打機就建議9400f
LM
LM
請教咁多位大佬
所有野都係今日睇呢個post同google學
想睇下電影, 玩下total war咁, 想知玩唔到4K, 玩唔到唔強求
CPU:
Intel 8C8T Core i7-9700KF
DISPLAT:
ASUS 2060 o6g (其實MSI點解平咁多)
MAIN BOARD:
ASUS 華碩 ROG MAXIMUS XI HERO Z390
(用Z390H對效能會有咩影響?)
RAM:
Kingston DDR4 2666MHz 8GB x2
(呢個是旦揀, 太多睇唔明既spec.)
SSD:
Intel SSD 545s Series 256GB SSDSC2KW256G8X1 64-Layer 3D NAND TLC 2.5" SATA3 6Gb/s SSD (另加隻用左7年既128SSD)
HARDDISK:
Seagate FireCuda 1TB
箱:
P8 (追求實用性價比)
牛牛:
CORSAIR RM650X-2 (Full Modular 全模組) 650W
(呢個我都唔識揀, 是旦放入黎)
同埋想知有咩規格可以下調, 有咩要上調
新手一問
電腦淨係得m2.ssd ( 冇sata ssd/harddisk)
行唔行得郁?

利申:用緊

如果主要係打機用
可以將個budget嘅比例分佈放多少少喺顯示卡身上
目前如果10k budget以下
個人推薦cpu用 ryzen 3600就夠
而且你塊底板亦都過份豪華,可以用塊平少少嘅

Btw你budget幾多?
轉Z390 H你覺得有無問題?,
未用過AMD, 其實有咩分別,
平啲係咪無咁come用
amd用z390
你機都開唔到喎清
我意思係I7既底板轉Z390H,
係咪都ok?
唔好,h板垃圾黎,有信仰就f
抵玩就pro carbon
想問大家砌完機買唔買window?定用老翻
4k total war
min pay 2070s/2080 會有30 fps
9700kf+ z390 arous elite
ram 3600 一千樓下兩條8gb果d
ssd 用m.2 8200pro 1tb
hdd 正常1tb 唔洗firecuda
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞