[極新手恩物] 教你由零開始選擇硬件砌機(2)

956 回覆
161 Like 10 Dislike
樓主講多amd既cpu同底板既資料得唔得
因為我新仔正想砌部amd
應該話我簡左粒amd之後
應該點簡底板~
GTX 1660TI Ventus XS 6G OC?
其實msi同asus比有咩分別?
#5解唔解答到你 我記得樓主有講
普遍黎講都係B450板架喇
性價比最高,又有得玩cpu/ram超頻,行raid

X470除非你玩SLI/重度超頻玩家/對底板用料超級有要求

A320就cpu無得超頻, ram槽得兩條,價錢都只係平b450 $150左右,通常4000/5000以下嘅list先會出現
明白
感謝巴打
大部份display card的電路板(PCB) 都一樣,所謂的公板
分別就係散熱,同埋出廠果時的頻率有唔同
OC版係出廠已經超左
啱懶人(亦可以話廠方揀好左堆靚chips保證超到上果個數)
明白
所以硬件上 其實分別都唔算大?
其實單純以效能黎講
全部1660ti都係一樣
其實係,官方唔預先超你都可以手動超,雖然唔保證成功
散熱溫度係一個考慮,樣好唔好睇又係一個考慮
同埋品牌信仰
咁巴打
想問下amd cpu Athlon 同ryzen
應該點簡?
仲邊有人用athlon...
你想砌就等ryzen 3000
其實用料(電路板/電容/供電)
都會有分別嘅,以ventus黎講行4+1相供電

Rog就行6+2相 電感/電容用料都唔一樣

所以以貴卡除左外觀靚,散熱好之外,用料可能都會好d,理論上會長命少少
lm
明白 感激感激
1660ti冇咩大影響啦
如果係2080就影響大好多
留名
所以即係兩款都差唔多嘅意思?
係 1660呢d低階卡有平買平
如果有時間可唔可以解答下我? 因為真係唔識
Sorry 好麻煩呀我
但都係1660ti會同1660爭得遠啲?
睇喜好。。。
睇size。。。
如果atx我推matrexx 55
幾抵屌 5xx有3把argb風扇送
不過睇你budget 你多budget咁就可以再買好啲
Athlon屬於最低階
文書用/極輕度打機(LOL)
你2300蚊budget想玩到lol咪用Athlon 200ge

Ryzen 2200G/2400G
Cpu性能同內顯都再靚少少,常見於3千打機list
又或者你讀緊書,拎唔出咁多錢黎砌機嘅,咪用住2400g內顯袋住先,之後再加顯示卡

Ryzen 2600/2600x
Cpu6核12線,無內顯,常見於4千以上打機/多工用途list,玩多開模擬器(andriod/vm)都好夠力,加上6核12線打機黎講基本上唔會話唔夠推,就算去到萬幾蚊嘅打機list揀依粒cpu都絕對無問題

Ryzen 2700/2700x

8核16線,識用於多工/運算依d用途,打機Performance 對比2600提升極少,接近無分別
平平地400蚊fractal design focus g
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞