[極新手恩物] 教你由零開始選擇硬件砌機(2)

956 回覆
161 Like 10 Dislike
其實我呢個setup可以玩到幾多年?
1080順就得
十幾fps我唔會睇到有分別
其實打機睇display card多
淨係粒u 8700 6c12t都夠用4-5年嘅
到時有game應付唔到就換卡>換u
正解

同埋好睇你追唔追特效個d(全高/中效... Etc)

唔夠用咪換囉
你咁問得都係視金錢如糞土嘅人黎架啦
MSI mortar個供電頂唔頂到8700/9700f full load?
Bazooka 得,motar應該都得
放左張2070先啦
第一 VENTUS 垃圾黎
第二 等SUPER/減價啦
而家玩GTAV開到Ultra已經好happy
應該會等到GTA6先upgrade
粒cpu夠力啦
睇卡姐

E條 List有問題? 求指教
另外筆直有限有無可能改到變1萬4頭
印象中依塊板好垃圾
建議用asus Strix z390f
或者msi pro carbon

火牛用返rmx系列
Txm好似係短牛黎

其他ok

有閒錢嘅,水冷可以升埋上h150i或者x72
購物籃

Intel 8C16T Core i9-9900KF Coffee Lake (3.6GHz,16M Cache,LGA 1151,14nm,Unlocked) CPU BOX w/o Fan
數量:
價錢: HK$ 3790 提交
MSI 微星 MPG Z390 GAMING PRO CARBON Z390,DDR-4,LGA 1151,Intel GbE Lan,USB3.1 Type A/C ATX M/B
數量:
價錢: HK$ 1550 提交
ADATA 1TB XPG SX8200 Pro M.2 2280 ASX8200PNP-1TT-C 3D Nand PCIe Gen3 x4 NVMe 1.3 SSD
數量:
價錢: HK$ 1099 提交
MSI / 微星 RTX2080 VENTUS V2 8GB GDDR6 雙風扇顯示卡(DI-N2080W8)
數量:
價錢: HK$ 5600 提交
Noctua 貓頭鷹NH-D15 CPU Fan
數量:
價錢: HK$ 630 提交
CORSAIR RM650X-2 (Full Modular 全模組) 650W 80Plus Gold CP-9020178-UK 火牛
數量:
價錢: HK$ 799 提交
ADATA 8GB 3200MHz XPG GAMMIX D10 DDR4 (1x8GB) Ram AX4U320038G16-SB10 連黑色散熱片
數量:
價錢: HK$ 350 提交
Zalman CA-Z1NEO USB3.0 ATX Mid Tower Gaming Case
數量:
價錢: HK$ 260 提交
總數量: 9 總數: HK$ 14428

一萬4千頭唔係唔得
係唔太影響用料嘅前提之下
Ram落左adata d10, 無左rgb
牛落左rm650x, 少左一百火
箱落左zalman z1(曾經嘅愛箱,可以睇一睇,好撚抵屌)
Cpu cooler轉左d15,佢性價比都好高架,散熱唔會差過h100i

一分錢一分貨啦,雖然我條list都唔算伏
但我係你嘅話,就用返你原本條list 再跟我上個留言改改佢算了

完全新手, 部機主要係用黎打機, 隻GAME唔算大食, 可能間中會開下台, 都唔係要好高quality既直播.
外觀係無咩特別要求, 唔需要RGB/ 燈, 唔太薯就OK
想問下:
1. 想問下呢條LIST有無咩明顯問題? (某牌子既某parts千祈唔好用 之類)
2. 機箱我想要靜同隔塵效果好少少, 有無邊隻好推介? (有/無燈, 玻璃都可)
3. 我未砌過機, 想交比faroll/ terminal搞, google完發覺兩邊都有讚有踩, 想問應唔應該搵佢地砌? (懶得去深水埗搬機)
send左先發覺無講唔該, 麻煩哂巴打
1 x Intel® Core™ i7-9700F
價錢:$2,650

1 x MSI B360M Mortar Micro-ATX
價錢:$635

2 x Klevv Bolt X 8GB (1 x 8GB) DDR4 2666 Mhz C16
價錢:$600

1 x ADATA XPG SX6000 Lite 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$850

1 x ZOTAC GAMING GeForce RTX 2060 AMP 6GB GDDR6
價錢:$2,800

1 x FSP RAIDER II Series 550W 80 Plus Silver
價錢:$499

1 x Fractal Design Define Mini C Micro-ATX
價錢:$638

1 x Noctua NH-U12S 120mm SSO2-Bearing CPU Cooler
價錢:$395

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $9,147
https://www.faroll.com/customize#MTI1OSwxMjk4LDIxMjMsMjIwOCwyMjE5LDIyMTksMzQsNTczLDczNw

加少少上9700同2060 個箱用好D
faroll就OK
唔該哂巴打先,9700我都贊成,但2060我可能會再諗諗,雖然差得唔多但我會想用低一階,隻game真係唔需要咁勁
另外想問下ram個牌子得唔得,小弟唔識野
平既c16 ram 好過你本身c19
巴打我想再問D野
如果RAM我用呢條得唔得, 聽朋友條過G SKILL唔易壞
G.Skill Aegis Gaming Series 16GB (2 x 8GB) DDR4 3000MHz C16 F4-3000C16D-16GISB
SSD 係咪INTEL好過ADATA, 我用呢隻得唔得
Intel 660p Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
GRAPHICS CARD 係咪無話邊個牌子特別好/差?
唔該
g.skill 都有分等級,aegis 係廢廢地,bolt x好 d
660p舊貨黎,同有跌速問題,呢期adata性價比最高
graphic card 睇你用邊張
如果講襟用呢?
部機我想用耐少少, 唔介意比貴少少換長命D
指邊樣 ram 基本上好難壞
display 咪asus/msi
SSD呢
samsung但太貴
adata 8200 pro 抵用d
970 Evo同860 evo係咪M.2同2.5中最快?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞