[極新手恩物] 教你由零開始選擇硬件砌機(2)

975 回覆
172 Like 10 Dislike
你個塊z390?
裝d咩,啪粒cpu入去??
裝粒cpu有80我都想裝最多幫你搽埋散熱膏
平時砌機費都只係100蚊左右
屌你我仲要成部機抬去
原來係幫你換埋
都抵嘅
你又有水冷
想問個550W火牛夠唔夠力同埋SX8200 係呢塊板行唔行得盡3000/mb?

1 x Intel® Core™ Coffeelake i3-9100F
價錢:$725

1 x MSI B360M BAZOOKA Micro-ATX
價錢:$545

2 x Kingston Value RAM Series 8GB (1 x 8GB) DDR4 2666 Mhz C19
價錢:$640

1 x ADATA XPG SX8200 Pro 512GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$620

1 x Sapphire Radeon™ PULSE RX 570 4GB GDDR5
價錢:$1,149

1 x Antec NeoEco Gold Series 550W 80Plus Gold Semi Modular
價錢:$599

1 x SilverStone Precision Series PS15B Tempered Glass Micro-ATX
價錢:$288

2 x Cemac 12CM Sleeve Bearing Cooling Fan
價錢:$60

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $4,706
https://www.faroll.com/customize#MTAwNiwxNjY5LDE2NjksMjA1OCwyMTE4LDIyMjEsNDA1LDczOSw4OTQsODk0

條ram轉g.skill aegis 3000 c16 $640
或者klevv 2666 c16 $600
總之揀條低cl值嘅就ok, 就算行2400都無問題

因為9100f+b360最盡行到2400mhz

火牛550w好夠用了
你條list 400w都夠推
知道 感謝
614 油油行動 正式啟動

大家一齊入黎發夢,幫手推同share出去

614 油油行動 正式啟動
https://lih.kg/1217162
條友換完塊板開機一直留係bios~離開完又入番bios

最後佢咁樣搞掂左~殘體字唔好介意~分享下比新手們
長知識
個cpu fan 我逆時針扭完 拔極都拔唔到可以點搞

想換下散熱膏咋....
你唔可以直接成個cooler抆出黎架喎
要四隻腳逐隻遂隻抆出黎先
我GOOGLE同YOUTUBE左先整

依家係D腳好實 我出盡力都完全拔唔到出黎/拔鬆佢.....

另一部我扭完,輕輕一拉就得...

係咪砌機CF個人裝錯/裝太實?
唔肯定,會唔會係你未擰到盡
盡哂啦,逆時針扭到個另一邊迫住個CPU了
聽日再試下,唔得再影相上黎

去完旅行了
買左張ROG RTX 2060

全開Ultra好爽皮
想請問如果而家想砌機仲用i7 8700會唔會好戇居?
會呀
一係9400f b版一係上9700kf z版 一係等ryzen 3000
ROG STRIX 2070 O8C換唔換VENTUS 2080好
我個人覺得唔太戇居
8700搭b板都係一條出路
始終個價都平過9700kf搭z板成千幾銀
不過唔太急既都建議你等zen2再睇情況
我前2個星期先8700加Asus B360
會否太outdate...
不過我1080玩得順就ok
唔太會追硬件
其實分別唔太大
9700k fps會再高多5-10%左右
你唔係追144就唔會感覺到個分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞