[極新手恩物] 教你由零開始選擇硬件砌機(2)

975 回覆
172 Like 10 Dislike
32gb黎講抵既
佢以為係3200mhz果d高頻ram先咁興奮
Sorry bro
睇左呢2個post之後自已砌左部機
感謝樓主
Corsair信仰

GPU要儲多陣錢先,而家去緊旅行
諗住買2060因為屋企只係用緊1080P mon (LG 27MP89HM)

CPU
Intel Core i7 8700

MB
ASUS TUF B360-Pro

Case
Corsair Carbide Spec OMEGA RGB

M.2 SSD
Samsung 970 Evo Plus 500GB

AIO
Cool Corsair Hydro Series H100i V2

PSU
Corsair RM550X V2

RAM
Kingston HyperX Fury 16GB

Thermal
Arctic Silver 5 
rm550x好唔抵玩上650抵買啲
又話corsair 打手但條ram唔買corsair rgb ram
樓主想問你出咗顯示卡教學未?
想知嗰啲OC TI XS等嘅分別
仲有核心、時脈等比較方法

未呀
應該有排
咁我係度係咁而講一次

ti例如 2080同埋2080ti咁
唔好以為大家都係2080效能就差唔多
佢地根本係成粒GPU chipset都唔一樣
所以效能係可以有好大出入

oc,其實就等於超頻版,但係其實就算唔係超頻版,每張顯示卡都係可以超頻嘅
而基本上任何顯示卡預設嘅clock speed高過公版卡少少,都可以叫自己做OC卡

xs,依個好少卡會咁叫,並唔係一個standard 黎嘅,照字面建就係細卡,方便d機箱無乜位放顯示卡嘅人
例子有MSI Ventus XS
Omega RGB
Btw記得入bios set返個長時間功耗設定
8700用H100i
Ram 又唔用Corsair.
Ssd 又唔用mp510
TUF
唔該晒先,等你出POST
就咁睇隻case前面入風好差咁
Btw 2060推1080p啱啱好啦
人地推4K個d起碼要用到2080
再有要求少少嘅落兩張2080ti SLI
你去搵下膠爸個post就知
準備出機

1 x Intel® Core™ i7-9700KF
價錢:$2,940

1 x MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC ATX
價錢:$1,495

1 x Corsair VENGEANCE® RGB PRO 16GB (2 x 8GB) DDR4 DRAM 3200MHz C16 Memory Kit — Black CMW16GX4M2C3200C16
價錢:$1,040

1 x WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5
價錢:$299

1 x ADATA XPG SX8200 Pro 512GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$620

1 x ZOTAC GAMING GeForce RTX 2060 AMP 6GB GDDR6
價錢:$2,800

1 x Corsair RMx Series™ RM750x — 750W 80 PLUS® Gold Fully Modular PSU (2018 Edition)
價錢:$860

1 x NZXT H500 Compact Tempered Glass ATX Case — Matte Black + Blue
價錢:$699

1 x NZXT Kraken X62 Liquid CPU Cooler
價錢:$1,099

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $11,932
到底1500蚊板同500蚊板有咩分別
最大分別係供電
ZOTAC GAMING GeForce RTX 2060 AMP

WHY
矛錢 遲下再upgrade顯示卡
呢張冇問題 幾抵玩
Btw點解唔ssd上夠1tb 唔要hdd
係咩 我連登入過加少少入MSI GAMING Z好D
姐係呢張都夠做?
呢期仲要送GAME
係咩 我連登問*過 話加少少入MSI GAMING Z好D
姐係呢張都夠做?
呢期仲要送GAME
gaming z既話直接strix好過
zotac amp好野黎 夠做喇 2060有平買平好過 反正都唔熱
黎緊出super又等唔等?
岩岩去新蛋睇下ssd Intel 600 1tb 800$
係咪狗也不屌
正正經經香港買番adata都係865
如果打機黎講,係有少少頭重腳輕

不過整體都唔太差
加上有nzxt信仰加持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞