[極新手恩物] 教你由零開始選擇硬件砌機(2)

954 回覆
161 Like 10 Dislike
等緊7月7 出新CPU 再決定出9400F定AMD
9400f個價位冇得輸 當然俾多少少上3600x 有6c12t都唔錯 但就唔知實際性能得唔得喇
始於用慣左i家
如果供應夠唔食炒應該比多4~500$
比起9400F 快15~20% 都抵屌既
不過要換埋新板,又唔知要加幾多

9400F仲有無得落?

原本打算換9400F+2060
都未出就知快15~20%? 就算睇數字冇吹水 打機都唔會勁得幾多
9400F再落咪i3
我指落價..
我新手 就咁GOOGLE
https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i5-9400F-vs-AMD-Ryzen-5-3600/m699058vs4040
BTW 原來2060出SUPER版 唔差在等埋好似好D
聽日就衝去買 唔該晒巴打
好,如果換枱嘅話NZXT H500 作為主要考慮

另外想問下b360同b365個分別大唔大
搵左好多間都冇我戈隻ASUS ROG STRIX B360-G GAMING
有啲鋪仲話差唔多停產

但係google 搵過365其實係h版嘅晶片
搞到我而家都唔知買邊塊版好
佢16線程咁一定快D架 但係未必反映到落打機到
都係等出咗review先講喇
你可以等既 但係應該9月都未必等到
哇屌
條list唔太掂喎ching
唔知你主力玩咩game
如果係主力玩cityskylines嘅話
我建議你照用ryzen算
i5 得6c6t
玩到後萬過百K人口可能會唔太夠力
一間同你執執條list
RAM NEWEGG買OK?
你睇下個價差幾多
如果唔多建議香港買
始終永久保..
壞左拎去保都方便好多
16GB X 2 1200
AMD Ryzen 5 2600 YD2600BBAFBOX 6C/12T, 3.9GHz, 19MB Cache, Socket AM4 CPU BOX w/Cooler
數量:
價錢: HK$ 1100 提交
MSI 微星 B450M BAZOOKA B450, DDR-4, AM4 Socket, USB3.1 Gen1 Type A, M.ATX M/B
數量:
價錢: HK$ 565 提交
ADATA 8GB 3200MHz XPG GAMMIX D10 DDR4 (1x8GB) Ram AX4U320038G16-SB10 連黑色散熱片
數量:
價錢: HK$ 350 提交
MSI / 微星 GTX1660TI VENTUS XS OC 6GB GDDR6 雙風扇顯示卡(DI-N166TV6)
數量:
價錢: HK$ 2250 提交
Antec NE550G NeoEco Gold AN-PS-NE-550G 550W 80Plus Gold 火牛
數量:
NZXT S340 White (白色) ATX Tower Case (CA-S340W-W1)
數量:
價錢: HK$ 458 提交
總數量: 7 總數: HK$ 5638

Ram上埋3200
顯示卡同你換左個雙風扇嘅
火牛睇你,有錢又想部機壽命長嘅建議上埋rm650x
依個機箱我貪佢有防塵網,清塵方便好多
Aerocool qs240成個箱都網狀,積塵積到pk

一間出埋條intel list俾你

求link
頭先唔記得答,如果係win 10
Ssd可以唔洗重裝,就咁插落去就用得

Intel 6 Cores 6 Threads Core i5-9400F Coffee Lake (2.9GHz,9M Cache,LGA 1151,14nm) CPU BOX 盒裝
數量:
價錢: HK$ 1185 提交
MSI 微星 B360M BAZOOKA B360,DDR-4,LGA 1151,USB3.1 Type A/C M.ATX M/B
數量:
價錢: HK$ 540 提交
G.SKILL 16GB Kit F4-3000C16D-16GISB Aegis Gaming Series DDR4 3000MHz (2x8GB)
數量:
價錢: HK$ 640 提交
MSI / 微星 GTX1660TI VENTUS XS OC 6GB GDDR6 雙風扇顯示卡(DI-N166TV6)
數量:
價錢: HK$ 2250 提交
Antec NE550G NeoEco Gold AN-PS-NE-550G 550W 80Plus Gold 火牛
數量:
NZXT S340 White (白色) ATX Tower Case (CA-S340W-W1)
數量:
價錢: HK$ 458 提交

總數量: 6 總數: HK$ 5638
咁我都係用返ryzen算
唔該晒巴打
靚呀
不過d英文太深唔記得左點串
我屌你呀咁底
聽日比
你就咁搵2 x 16gb就見到
2666既船牌
原來2666,咁無野了
呢個價唔抵屌?
Adata 2666 16gb單條都係550蚊
雖然係c19

至於抵唔抵,少少啦
但壞左好麻煩,寄去rma條數都返返黎

係都屌依條啦

再淘寶買hyperX散熱片痴上去大約30蚊,個樣都見得下人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞