[極新手恩物] 教你由零開始選擇硬件砌機(2)

956 回覆
161 Like 10 Dislike
其實S340個散熱唔算太差
(話好當然未論到佢)
你Ryzen 2600加gtx 1660
根本無任何問題
最重要係貪佢四百幾蚊,有獨立防塵網可以拆出黎洗依點,清塵好方便

不過如果你真係想要散熱再好d嘅case就有:

SilverStone
Pm01
RL06

NZXT
H700

Fractal Design
S2(RGB/Meshify)
R6(再加風扇)
(唔加風扇個散熱同s340差唔多)

Thermaltake:
View 71

當中散熱最好係pm01/rl06(stock)
但R6/S2打爆曬風扇應該會更加好

不過如果我係你就用返s340算
反正差唔到幾多度(10度以內)
9400f是咪都sup3200ram, 定唔開cpu事淨睇板
要落Z板先support

H板B板2666
買左z390同發光ram
覺得用左好多錢想縮沙買番9400算

唔係呀話

Btw買左邊條ram
真係唔好?

team個條xcalibur phantom~兩條盛惠千一
RAM發光冇問題 但係為左發光其他野要降就不智

唔發光最多咪慳個3/4百
都唔夠佢升上i7
有冇邊款3200mhz發光RAM底玩
價位唔好咁貴

唔係呀話

Btw買左邊條ram
真係唔好?

team個條xcalibur phantom~兩條盛惠千一
RAM發光冇問題 但係為左發光其他野要降就不智
有冇邊款3200mhz發光RAM
價位唔好咁貴
Corsair Vengeance rgb pro c16
$1100

Team night hawk同 team delta rgb都差唔多價
點解唔推我個條,唔靚咩
縮沙過程(9700降8700~之後諗反正攻唔到頂不如9400算~就係咁我係垃圾

睇d比較大慨都差十幾fps~唉唔知呀
你到底想砌咩姐 幾多筆直
又想平又想勁又想玩燈
Fps就無問題
核心多嘅cpu可以同時處理多d野
過多一兩年,得六核分分鐘一路開住隻game(3A大作), 一路睇youtube都lag
買曬喇.....係差粒u姐
新手砌機
玩開sims4 / cities:skylines / tomb raider / LOL 筆直6k
1 x AMD Ryzen™ 5 2600 Zen+
價錢:$1,170

1 x ASUS PRIME B450M-A Micro-ATX
價錢:$599

1 x ADATA XPG GAMMIX D10 (2 x 8GB) DDR4 3000 Mhz C16
價錢:$700

1 x ASUS Phoenix GeForce® GTX 1660 Ti 6GB GDDR6
價錢:$2,250

1 x FSP RAIDER II Series 550W 80 Plus Silver
價錢:$499

1 x AeroCool The Compact Series QS-240 Micro-ATX (三風扇版本)
價錢:$399

總計: $5,617
https://www.faroll.com/customize#MTI1OSwxODgxLDE4ODksMjA5OCwyMTEwLDIxMzU
想問下巴打有冇嘢需要改

仲有想知如果用返舊ssd洗唔洗重裝windows
用緊B板? 如果係 用住9400F先喇 遲下唔夠要先收粒2手8700/9400F
non k二手冇k u咁值錢
宜家唔好出amd 等7月7出新一代ryzen 抵玩好多
z390
我都咁諗~多你
多謝
爬文睇話出3700x~巴打可以等多個月睇下
宜家唔好出amd 等7月7出新一代ryzen 抵玩好多
爬文睇話出3700x~巴打可以等多個月睇下

頂唔住喇 部舊機壞咗
咁你都係出intel算喇
教學睇哂,學到好多野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞