[極新手恩物] 教你由零開始選擇硬件砌機(2)

960 回覆
169 Like 10 Dislike
https://youtu.be/UKqVC_guqHY
你想知多d可以睇呢條片
其實corsair/g.skill/team都有3600嘅ram
Adata依隻真係無撚用,純粹gimmick野,又唔係靚
大佬,想問下舊機嘅牛cx550係咪可以扔
定要以照用?
個ssd又係咪可以照用?
如果新機用i5加2060
SSD可以照用

火牛都可以照用
但係你如果想幫新機壽命長d就最好換隻
Corsair Rm650x啦
我都諗緊其實叫唔叫靚rgb效果好似唔夠你貼個d靚,都係揀番你個三款3200算同埋主要仲爬到篇測試話2666同3600個工作效能差1.x%

如果唔上64gb,係咪唔好諗16x2,爬文睇話8x4快d
曬鳩氣,放棄
gskill royal啦
不了
金色難襯到....
有銀色架嘛
我鐘意黑白灰多d
個人喜好問題
我鐘意royal個水晶散射
碎石款又幾撚有型千三~~
再睇清楚仲有咩先,買完唔會再換
啱feel,唔該晒
如果係atx機殻有冇邊款防塵好又散熱好嘅可以推薦下
我唔多玩rgb,側透可有可無

如果換枱嘅話都想換張枱就番部機

同埋如果換atx 箱嘅話matx版同atx版個分別大唔大?
多謝推薦,但係我擺電腦個位真係得35咁高
點解我睇唔明你房間張圖
打平擺得唔得
你真係要散熱好,防塵又唔差就Silverstone pm01
但係個箱比較嘈(應該係原裝風扇問題)

機箱前面係網狀,直流風道

清塵就直接拆前板+防塵網出黎直接洗就OK
火牛防塵網都有

不過我個人都係比較推薦NZXT H500

嘈音同散熱都比較平衡,防塵都唔差
同埋其實主要係個樣靚
Matx板同atx板其實無太大分別
只係atx板多3條pcie槽(通常用唔着)

同埋atx會多d選擇,你可以揀d用料同供電好d嘅板
h500係邊度靚
唔靚咩?

我就係鐘意佢夠簡潔,愈睇愈順眼
襯電腦台/傢俬都易d

又或者痴貼紙改顏色/花紋都易d

Ching又鐘意邊隻相,交流下J圖都好
可以打橫喎
Ching呢隻隔塵散熱如何?
清塵會唔會好煩?
唔算太麻煩, 打開個背板就可以拎到 側,下 兩塊隔塵網出黎洗

下置火牛,火牛下面都有個隔塵網,依個直接抽出黎就得

https://www.youtube.com/watch?v=RiivOZE9h68&t=1m34s

1:34同1:55
PSU Dust filter 4:48秒
NZXT S340 White (白色) ATX Tower Case (CA-S340W-W1)
散熱好似唔係幾好
有冇其他機箱推介
fractual design 啲機箱散熱都唔錯
自己睇下邊隻啱你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞