[極新手恩物] 教你由零開始選擇硬件砌機(2)

969 回覆
170 Like 10 Dislike
火牛NX650唔抵
建議買好少少Corsair RM650X

再唔係係落返NX550

SSD可以考慮升埋上M.2
例如AData Sx8200 pro 1TB
都係$1099,好撚抵

又或者有錢咪samsung 970evo plus
數據上既速度又快多6倍

都係爭70fps左右姐 161% 唔係好多姐
咩網黎
好似幾正
有無link
www.gpucheck.com
屌你老母hkbn斷線 搞到我要用電話人手打出嚟

咁撚樣嘅on99 lihkg
我想問呢,咁舊果張960係咪扔得,定可以放埋入去
二手賣左佢啦
都值300蚊左右嘅

再唔係你成部賣囉
值千二左右
留返嚟做開機卡
宜家f尾u冇內顯 有咩事有張開到機嘅卡check都好
如果用9400f就係

如果用9700k 嘅,f同唔f差一百,我張卡賣到300,我寧願賣左張卡上non f版算了
唔該曬 有冇機箱推薦(貴啲都ok)
同埋洗唔洗買cooler
幫樓主推 h500 h500i h700 h700i
nzxt打手
Define Mini C
btw 9400f唔洗另外買cooler
9400f唔熱,可以唔洗嘅
(如果唔貪個樣嘅話)

機箱我個人就鐘意

Nzxt S340
$460

同埋
Nzxt H500
$660

豪少少
Nzxt H700(唔建議你依個spec用)
千3左右

另外多人揀嘅都有
Fractal Design Define C

七百左右,有幾隻版本
Fractal Design R6
過千

等等

個人認為Nzxt S340性價比最高
有獨立防塵網
要拆出黎洗勁簡單,一分鐘都唔洗就搞掂

俾你睇穿晒
不過如果我係你
我會用Nzxt H400
個箱性價比其實低過H500, 不過大箱落細板唔好睇

Ram上team delta 8gbx2 c16
$380x 2 ,有rgb

有黑有白,應該用黑靚d

顯示卡上
Msi gaming ,有rgb
貴兩百左右

Cpu cooler換
212 black rgb, 有rgb
$280
(豪少少可以上埋Nzxt M22水冷,5百多d)

應該型到出汁
以下為H400+NZXT水冷J圖示意圖

唔想咁敗家,唔用水冷用風冷都好靚

唔怕麻煩上淘寶訂埋定制線(extensions), pcie+24pin+cpu 8pin(cpu 8pin睇情況,可能俾個冷排遮住),咁先做到上面d圖嘅效果

再順便加條純白光燈條照一照

都只係貴多千幾蚊
雖然效能完全無提升過
但係外觀型左咁多,依一千蚊抵俾啦
不過如果你真係用nzxt水冷
塊板轉返bazooka
因為個水冷要用底板上面俾前置用嘅usb2.0插頭

而Motar又得一個前置usb 2.0插頭

簡單黎講,如果你用motar板,上左水冷就無得用前置usb 2.0
ausu z390 入手完成
無得裝住,差ram
mark低左上次你推介我個三款3200
是咪最少上3200咪走雞?
見人有得超再上係咪貴ram黎

好撚緊張ddr3上4 3200係會有咩感覺
爬爬下見到呢條adata xpg d80,咩料水管擺埋出黎好勁揪咁

睇下呢隻放唔放到
atx board 大電
佢寫3200就保證左3200既
再超就再要睇條ram體質
3TB HDD黎講 WD Blue算唔算好? 想買個冇咁易壞既
冇用架 得個樣睇
有人做過testing

佢個水冷d液體都冇流通
散乜鬼熱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞