[極新手恩物] 教你由零開始選擇硬件砌機(2)

960 回覆
169 Like 10 Dislike
樓豬真係講得好生動好好睇 砌機呢啲咁悶嘅topic都講到形色具備
希望樓豬講完呢個topic仲可以講其他你識嘅野
我早幾個月仲係用緊 i5-760 (應該係第一代)32bit windows 4G RAM
Chrome 開 30 個 tab 都唔知 lag
照計多tab係食ram啫
除非係上緊啲網/extension大食
我睇曬
佢嘅意思係某d底板bios setting入面
Default 開左長時間功耗限制,同短時間功耗限制

既係類似慳電模式,先引致係長時間煲機(長期cpu100%Full loading) 依d咁極端嘅情況之下,去唔到理想嘅turbo boost頻率
(依然高過基礎頻率)

而依d功耗限制係可以係底板度set嘅(除左片中某塊技嘉板),所以set返做不設限就可以了,根本唔係你所講個d cpu 5v供電vrm限制,只係setting嘅野

片入面cap嘅:
殘體注意

其中6塊板只有尾二個塊Giga板無得ser

其他set完不設限都係可以長期上返4.3Ghz

加上煲機依d情況其實好極端,你平時用係唔會keep住full loading100%成個鐘架麻
打機咪最多30-70%(i7-8700)

結論:B360板上i7完全無問題
唔好意思,阻你少少位

【民陣6.9反惡法遊行】

日期:6月9日(日)
集合地點:維園草地
時間:下午2時30分集合、3時正起步
遊行路線:維園草地遊行至金鐘添美道立法會

如果塊版再落一級
h310 + i7 呢 姐係price.com 好鳩多伏list 果類
h310 prime + 9700kf + 2060
之後真係要留意返呢樣野

諗住幫部電腦加ram
但係插第三條就開唔到機 係風扇停個隻
有冇解決方法
咩型號?
Gigabyte B85-(?????)
B85M-D3H
真係唔清楚
建議你逐條RAM 同埋槽位試清楚有無壞..
ram就冇壞 槽位壞會停風扇? 本身諗住加到16gb ram會快小小
幫個老死執緊條文書list, 想問下下面呢條list有冇咩問題會再加多舊零水買case

佢budget $2000, 想用ssd, 主要用途都係上網同睇片, 一定唔會打機

揀火牛個度諗左好耐, 見出面d平list通常用FSP hyper k 500w / corsair vs450, 但個friend諗住部機應該用5年, 所以打算換隻靚少少既比佢, 雖然知佢唔駛用到550w

定其實一撚樣用返corsair vs450個d好過

牛就睇你,想用到5年或以上咪買好少少
反而ssd可以用好少少

用team l5 3d lite都 好過a400多多聲
1 x Intel® Core™ i7-9700KF
價錢:$2,940

1 x MSI MPG Z390 GAMING PRO CARBON ATX
價錢:$1,595

1 x Corsair VENGEANCE® RGB PRO 16GB (2 x 8GB) DDR4 DRAM 3200MHz C16 Memory Kit — Black CMW16GX4M2C3200C16
價錢:$1,040

1 x ADATA XPG SX8200 Pro 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$1,085

1 x ASUS Dual GeForce® RTX 2080 8GB GDDR6
價錢:$5,910

1 x Corsair RMx Series™ RM750x — 750W 80 PLUS® Gold Fully Modular PSU (2018 Edition)
價錢:$860

1 x Fractal Design Define C Tempered Glass ATX
價錢:$788

1 x Noctua NH-D15S 140mm SSO2 D-Type Premium CPU Cooler
價錢:$590

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $14,888
https://www.faroll.com/customize#MTAwMywxMjk5LDE0MTUsMTQ1MiwxOTQ3LDIxMjAsNTgxLDY1OA

budget 15k 打機用 諗住玩2k 144hz 咁樣砌有冇咩問題? 定係等AMD新U好
冇問題
等得就等
唔夠ram 嗎?
chromr吃ram多過吃u wo
呢個list 可以點改 主要打機 唔玩超頻

原來個位仲矮啲,得35
有冇機殻可以推薦下
定係直接換左張枱同上atx版&殻好

度左成晚發現擺個24" mon都係岩岩好
咁問多位大佬
想問下對呢個list有無咩評價,或者改善
利伸認識唔深

i7-9700KF
GA-Z390 AORUS MASTER Z39
Kingston DDR4 2666MHz 8GB x 2
Samsung 250GB 970EVO M.2
Seagate 2TB ST2000 M008
用舊顯卡GTX960
用舊牛
機箱諗住去到先是旦揀
或者有家有無推介

請問有無咩要改
拎黎玩total war
你本身用緊乜u?
960應該60都穩唔到
倒不如慳翻出9400f + b360 上翻張2060 唔夠budget就1660ti
如果你要多工/其他野就當我冇講過
官網on99無寫dimensions
要download佢個PDF說明書先有寫
本生用緊7年前嘅i5
穩唔到係因為顯卡?定cpu?
我覺得兩者都要換
你真係無BUDGET咪落返i5-9400f同B360版
依度個差價已經夠你買張2060

絕對絕對好過你買i7但用返GTX960多多聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞