[極新手恩物] 教你由零開始選擇硬件砌機(2)

960 回覆
169 Like 10 Dislike
我用緊下圖 不過前面3風扇
我覺得只要入風大過出風 正壓就夠
入風口防塵反而係仲緊要
lm
我3入 3出 (2個係aio出)
6把fan 同一model
用左1個月都冇
入風位都見到塵
吸塵機
3m隔塵網加落入風位 定期清洗
我隔塵網 出面仲有一層鐵網
鐵個part 已經明顯見到
加兩部空氣清新機係房
無,就咁copy

淨係加多左篇1.2落去咁
係喎

其實仲有好多錯字未改
底版做乜唔講埋amd
遲d重新執過講埋囉
追曬post
嚟緊想砌過部機
可唔可以擺啲暫時揀咗嘅parts上嚟問問?
支持
OK呀隨便問
Motherboard: Asus Rog Strix B450-F
CPU: Ryzen 5 2600x
Display card: asus rog strix 1660 ti advanced 6GB GDDR6
Case: Corsair 275R
Power: Corsair CX650M
RAM: Corsair vengeance rgb series 16GB Kit

sorry真係唔識 唔好插我
咁首先火牛個度就最大問題
Corsair cx系列可以算係比較伏嘅model
我見你d用料全部揀到咁豪華,無理由衰係隻牛度架,所以

火牛我建議你升上Corsair Rm650x

底板同顯示卡就無乜問題嘅

Ram個方面你就無寫清楚行幾多Mhz, 咁B450板黎講我建議可以用3200Mhz

另外我建議你換埋個CPU cooler, 你2600x有自動(XFR2.0)或手動超頻功能,cooler勁d會行快少少
正正用緊cx650m
俾人大巴大巴咁打落塊面度
display卡冇asus信仰既唔洗買strix
搵張最平既就得 價錢可以差幾百
新手list算幾好
起碼冇棍撞棍
我睇佢條list覺得佢應該係比較重視外觀個d黎
都有少少嘅 但其實都係唔識
但顯卡有無啲咩推介?
打機都會打 咩game都會玩
同埋RAM係3000MHz
仲有機箱個part 如果問樓主係咪都會推介返 nzxt? 因為睇咗啲片 其實都唔知邊個好
之後都係想問下SSD 同RAM嘅意見
仲有底版會唔會話可以買平啲咁?
Sorry好多問題
睇你對個箱有咩要求
想要通風好/靜音/外觀 都有唔同推介
你望下msi張ventus個樣岩唔岩心水
應該平asus strix 4百左右
我諗係外觀同通風啦 因為成日好驚部腦會好熱
同埋因為其實budget唔多 所以都係600幾蚊左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞