[極新手恩物] 教你由零開始選擇硬件砌機(2)

954 回覆
161 Like 10 Dislike
Ssd 用samsung 970 evo 500gb 會唔會好啲,因為想分開用一個hdd 黎back up 野
好好多添
z390 e/f ~呢兩張點睇 粒信眼幾毒下
至少都F
carbon定F好揪? 聽日放工去買左先
差唔多
但carbon平幾百
多謝
E勁過F架喎ching

單睇供電,網上得返黎嘅數據係Z390-F好揪過pro carbon 一級

另外asus bios出名做得好,加上Strix F 用supremeFX 聲卡,理論上應該好過Gaming pro carbon張Realtek 少少

所以應該係asus strix f會好少少
咁睇taichi真係好撚抵屌
照咁睇
Giga pro wifi咪仲抵
Asrock玩rgb相對其他三家無咁方便

GIGABYTE 技嘉 GA-Z390 AORUS PRO WIFI Z390,DDR-4,LGA 1151,WiFi ac,Intel GbE Lan,USB3.1 Gen2 ATX M/B
數量:
價錢: HK$ 1580 提交
ASRock 華擎 Z390 Taichi Z390,DDR-4,LGA 1151,Intel GbE Lan,USB3.1 Type A/C ATX M/B
數量:
價錢: HK$ 1950 提交
總數量: 2 總數: HK$ 3530
個人取向姐...我z170時代買過技姦張gaming 7玩左唔夠半年無神神死左bios
人地幅圖講到明唔同brand之間個排名唔代表兩塊板既比較
佢淨係test左同brand之間既排名
上個post聽ching 講冇買戈部廠機
之後自己整左條砌機list
想聽下ching嘅意見

CPU: i7-8700 2480

GPU: MSI GeForce RTX2070 Gaming 8G 或
華碩 DUAL GeForce RTX™ 2060 O6G GAMING EVO

RAM: Corsair VENGEANCE LPX Series 16GB Kit (8GB x2) CMR16GX4M2D3000C16 或
Kingston HyperX Fury 16GB DDR4 2400 Memory Kit (8GB x2)

主機版: ASUS ROG STRIX B360-G GAMING B360M AORUS GAMING 3 

SSD: Samsung M.2 970 EVO Plus 500GB 2280 NVMe SSD 或
ADATA XPG SX8200 或
Western Digital WD Black NVMe SSD (2018) 500GB - WDS500G2X0C

HDD: TOSHIBA DT01ACA300

Case:

火牛: Seasonic FOCUS PLUS GOLD 650W 或
Cooler Master MWE Gold 650

CPU 風扇: Cooler Master GEMINII M5 LED CPU 或
Noctua NH-L9i

Mon: SAMSUNG CFG73

機殻未搵到岩心水嘅matx 殻,一黎想搵啲防塵同散熱好嘅,二黎屋企張枱擺電腦戈個位得36cm 高左右,如果冇殻岩可能會考慮換左張枱佢,上atx殻

另外cpu風扇同火牛都係求其揀出黎,cpu風扇有太多,未揀到殻驚到時買左番黎裝唔入,火牛係聽人講seasonic 好嘈,cooler master 廢

第一次砌機求ching 指教
budget都冇我比部天河你架啦
想問呢條list伏係咩地方?
真唔識,純問
無ssd
顯示卡同價位會買rx570,唔會買1050ti
Cpu cooler要換,用原裝會好熱好嘈
想襟用嘅,火牛可以用好少少

主要係咁
喔~~即係CPU同底板唔伏
伏係顯示卡同火牛
火牛其實還好
10分滿分,我俾3分伏
其實無問題,nx550係我同價位 first choice黎

主要係無ssd依樣真係十分伏

顯示卡都伏
OK,因為我係驚CPU同底板都伏
最怕係雞版推勁u 怕個雞版供電不穩 勁u扯極都唔硬
就咁睇個list唔理顯示卡,應該換個火牛上650W應該就差唔多啦掛?
唔係講緊隻火牛唔夠電比
係底版的CPU 供電VRM
個fd同我曬佢買左影馳1080ti~咩黎個名好山寨咁不過唔敢問~風扇仲要貼中文
Galax 1080ti

咩版本
Galax Hof版係目前我見過最靚(外觀)既graphics card
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞