[極新手恩物] 教你由零開始選擇硬件砌機(2)

956 回覆
161 Like 10 Dislike
Thx
一圖二用
NZXT AER RGB 2 & HUE 2 120mm Starter Kit (12cm Fan x2 ,with controller) - HF-2812C-D1
數量:
價錢: HK$ 668 提交
NZX Aer RGB 120mm (FANNX-AR120-B1)
數量:
價錢: HK$ 249 提交
AMD Athlon 200GE YD200GC6FBBOX 2 Cores/ 4 Threads, 3.2GHz, 4MB Cache, Socket AM4 CPU BOX w/Cooler
數量:
價錢: HK$ 375 提交
ASRock 華擎 A320M-HDV R4.0 A320, DDR-4, AM4 Socket, USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B
數量:
價錢: HK$ 370 提交
ADATA 4GB Premier AD4U2666J4G19-R DDR4 2666MHz Ram
數量:
價錢: HK$ 175 提交
HIKVISION 120GB C100 Series HS-SSD-C100 / 120G 2.5" SATA3 6Gb/s SSD 固態硬碟 7mm
數量:
價錢: HK$ 139 提交
NZXT H400 Smart Matte Black (黑色) mATX Tower Case (CA-H400B-W1)
數量:
價錢: HK$ 899 提交
總數量: 8 總數: HK$ 3373

火牛:
Maxxon v580(580w)
$150
+12V 22A

以下水冷套件價錢為RMB:

Bykski B-RD240-TK 240純銅水冷排 厚排 散熱排 冷排 12CM風扇
$238x1

Bykski B-NWD5-SC 黑色D5水泵揚程3.8米流量1100L/H 溫度數顯監控(進口泵芯)
$818x1

Bykski B-CT60-MBK φ60MM水箱 圓柱水箱100MM
$120x1

Bykski CPU-RYZEN-X-MK 黑色CPU水冷頭 支持AM3/AM3+/AM4
$298x1

Bykski B-HTJ-L16 16mm精品鉆石紋硬管快擰G1/4螺紋4層密封圈
$24x12

Bykski B-RD90-X 精品90度旋轉彎頭
$48x4

Bykski B-EXV-X-V2 三葉草排氣堵頭 排氣閥 泄壓閥 自動 手動一體
$98x1

Bykski B-HP-DV 精品 水閥 放水閥
$45x1

Bykski B-FMpa-V2-X 精品 水冷套裝透明亞克力流速計
$58x1

Bykski B-YKLWP 亞克力管12/14/16MM直徑透明水冷硬管 50cm
$12x9

Total:CNY$2263
折合港幣約: $2568.5
連運費約$2700

Thermaltake C1000 Opaque彩繪水冷液
$210

Total:$6283
由於你長期未進行選擇
系統已將閣下職業降級為:廢青
以保留 0 0 20之數據

自選電腦組合已發表於#428
😑
冇啊佬豬B做唔到電莖損手
Nzxt hue 2
共配備5把rgb風扇
可用nzxy cam software 隨意控制燈光

風扇示意圖

h700i+x62+g.skill royal x4 +i3 8100+h310 $6k得唔得
電莖損手標準
諗住唔洗換住添
唔等3700x了出左都唔會平得去邊

咁等我爬完文再決定9400f/8700
宜家又要睇埋板屌
Mtax板 落atx箱不了
Atx箱 無顯示卡不了

下面太空洞

無自組水,不了

自組水J圖

小弟部腦

點解要上水??
靚囉
如果將水箱打橫放係下面
重可以遮掩到無顯示卡pcie槽位嘅空虛感
示意圖:

3700x咪應該同8700差唔多價

你筆直幾多呀

無錢嘅咪用b360m bazooka 算囉
570蚊到

有錢 就strix b360-f/ msi b360 gaming pro carbon

1.1k左右
由細到大都用intel 好似已經番唔到轉頭

咁我就望下strix/msi~我會型呀屌你光害呀屌
講真下面個兩塊板都唔平,成1.1k
你如果上i7其實都要換埋cooler
你換板又要換埋ram

你不如直上i7-9700kf啦 $2945
板用asus strix z390-f/ msi z390 gaming pro carbon, around1.5k

咁樣你條ram可以直屌2x8gb 3200mhz RGB Ram

窮用Team Delta/Team night hawk Rgb(9百幾)
加少少就用Corsair Vengeance RGB(1280)
或者G. Skill Tridentz RGB(1千1)

全部都支援4大牌子底板rgb snyc

Cpu cooler 落水冷Nzxt x62
好似係$1299

咁部機就好撚型了

示意圖(以下均為X62水冷)

Team Delta Rgb(White)
手殘, 未打完

Team night hawk rgb(black)

Corsair Vengeance rgb

G. Skill tridentz rgb
x62上個po已經比你毒入手左喇衰人

9700 3k心理上只接受到2k多dd姐係你講的8700~本來9400f~跟住加少少8700~宜家又加多少少9700~你條毒友真係呢

msi z390 carbon d光害幾毒啵!!呢個差少少真係想上埋

ram都要換姐係用唔番ddr3? 宜家用緊四條四gb~可以用番就過多個月出糧先換 ~分兩炮換無咁肉痛~三款ram已bookmark 好毒

多謝大佬~光害萬歲
照咁睇~team/G. Skill無誤
Ddr3用唔到,要用Ddr4

首先底板你目前鎖定z390/b360

你又想要靚嘅b360, 咁靚嘅b360同靚嘅z390個價錢又好接近,所以上埋z390係合理

B360板cpu無得超頻,Ram最盡去到2666
Z390就有得超,RAM甚至可以去到3600以上

咁目前黎講 有rgb燈嘅ram, 2666 同3200價錢差好少(1百都唔知有無)

如果唔計考慮底板ram黎講係買3200抵架喎

所以Z390+3200 ram係比較正路

至於CPU
因為Z板本身有得超頻,你又已經有個靚cooler ,先建議你上埋去,用盡塊板同隻X62

其實你用返8700都無問題嘅
不過其實8700同9700kf都只係差600蚊

Btw估唔到我咁勁,唔知寫信俾Nzxt叫佢請我做職業打手得唔得
你做砌機youtuber~next應該連底褲都印埋比你

岩岩刨左陣如果z390就msi carbon個張~平d同幾靚~你講得好準真係差價好少 就390

其實我從來無諗過超頻~因為始於唔熟怕出事~但比你咁樣分析真係想。。。。。。屌你。。

cpu呢part真係r曬頭了~比你玩死
基本上從來無乜人可以超死粒cpu架(正常途徑)

加上唔係太發燒級嘅底板(2000蚊以上)都唔會俾你電壓set到1.5v以上

如果你真係驚set錯野嘅,其實你求其上網爬下文照抄人地setting都無問題了

其實超頻真係好難有咩問題,通常你超頻會hand 機都係因為你數值set得唔正確,tune返啱佢就乜事都無

退一步講,萬一你真係超到機都開唔到嘅,gaming pro carbon 後面io 其中一個窿係Clear cmos(上網睇到,唔敢100%肯定) ,你reset返又可以變返原廠setting開得返機

甚至其實你買返黎又未必一定要超

9700kf原廠性能已經勁過8700少少

另外9700kf又新過8700一代,又係行8核,係二手市場會更加保值

Cpu嘅野有時差一代,個價可以差好遠

4790仲值千3左右

3770已經跌到700了

你諗下而家你只係俾多600蚊,就可以上9700kf
5年之後你再upgrade, 賣返出去分分鐘賺返今日依600蚊返黎(對比8700個二手價)

簡單黎講就係0成本免費upgrade

你部機都搞成咁喇,唔差在上埋9700k啦

我唔做sale真係嘥曬
你真係痴撚鳩柒閪殼線架啵

聽你咁分析原來超頻易過食菜
唉屌聽日起身格格個價望下啦9700kf揾粒二手都無~原先唔知ram都要換埋~唔係無咁心痛

好啦暫時係咁先 聽日計計條數
由一千幾蚊9400f~~傾幾傾去到9700kf
咩鬼地方黎
過多兩日:

你信我啦,你上埋9980XE啦,都只不過係16000蚊一粒,好嘅cpu可以用到10年以上,除返開你都只係4蚊用一日

至於顯示卡,你唔係粒cpu用咁靚,仲用張舊卡下話?
用兩張2080ti就無死架喇

...
...
...
埋單都係8萬蚊,10萬都唔洗,抵到爛啦

其實你根本就想買9代i7扮咩吖,我只係幫你推一推

Btw你仲痴撚鳩柒閪線啦,咁夜都唔訓
想問下呢條list 玩下APEX 食雞 應唔應付到.我都想砌一部7K 內既呢條LIST
OK嗎?

可以用好D
我直接同你講9700kf就3千左右
你計下條數啦

利申用緊
啲 ram 平咗咁多嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞