[極新手恩物] 教你由零開始選擇硬件砌機(2)

976 回覆
175 Like 11 Dislike
係,無燈著,咩反應都無
而加試下用舊機隻牛睇下得唔得
好想快啲睇文
如果同樣spec,砌機嘅話就咁嘅價錢
極度伏嘅List, 強烈不建議用依條list

未連window
Mon
Wifi同藍芽

你mon想用咩解像度?
打機為主定剪片執相為主
打機黎講玩咩game多,畫質有無要求
剪片會唔會剪4k,幾多fps 咩bit rate
另外需唔需要wifi藍芽?
對部電腦外觀有無要求?

Total筆直幾多,20K?

可以幫你執條更加好嘅list
今朝先出完一次咋喎ching

出得咁密死人架
CPU
Intel Core i7-9700KF Tray
主機A板
MSI MPG Z390 GAMING PRO CARBON
記憶體
Consair Vengeance LPX 8gb x4
顯示卡
Asus RTX2080 Dual RTX2080-08G
固態硬碟
ADATA SX8200 PRO 1TB
電源
Corsair RM750X
機箱
Fractal Design Define C - Black (Non-Glass)
RGB / 散熱用品
Noctua NH-U14S

係隔離post 跟 ching 介紹去左馬啦
不過都多謝師兄
而家諗緊跟邊隻mon

多剪片 會剪少量 4k 片,
鐘想睇戲, 有影相(自己玩)
所以都想買個Adobe RBG來執下相
暫時諗緊兩隻

BenQ SW2700PT 27“
2k Adobe RGB99%
腦場做緊$3999,個人覺得幾抵

LG 34" 21:9 UltraWide WQHD IPS LED Monitor 34UM88C
行sRGB 賣緊4600
主打21:9闊mon
睇戲應該幾爽
腦場$4600 主打21:9闊銀幕 行sRGB
條list唔錯
不過有幾點唔係好認同
1.顯示卡 asus dual珍寶價成6399,依個價位一係就加少少上埋rog/ msi trio
一係就落返msi ventus(個人prefer後者)

2.條ram咩頻率cl幾多?我見你條list無寫清楚,個人建議用得Z板就起碼3200cl16

另外prefer 2x16(依樣optional)
有加ram空間
Z390唔support quad channel, 你落4條都係行dual channel, 同2x16分別極細

Mon唔太熟
前者色域廣D

後者畫面寛D,剪片執相個陣可以放多欄工作欄方便d
執相就一定adobe rgb既色準好d
而內顯就無獨立vram架,不過就佢會拎左你部電腦本身嘅RAM黎做vram
而vram嘅容量係可以入bios自己set架,以2400G為例,最高可以set到有2GB vram

Intel 如果用內顯有冇得 set vram?
依家係咁

BIOS 個 Integrated Graphics Share Memory 最多 set 到 64M
下面果部幾抵
新手有樣無聊野想問

Cpu見全部有box同散裝賣 其實有咩分別(除左一個係盒一個係拆開左散賣之外)

Btw 多謝樓主 真係好詳細
box如果係non k既話會跟埋原裝cooler慳番少少
但如果你嫌佢廢唔想俾多舊錢 咁咪散裝淨U
想問下b360m mortar見官網寫呢句
當 M2_1 插槽裝有 SATA M.2 SSD 時,SATA2 接頭將不可用

即係我用左m.2 就用唔到sata sdd?
當我無問過
散裝一定無跟cooler同完整包裝
價錢平少少
代理都唔同

以intel cpu為例
盒裝synnex/felton

散裝漢科/其他

兩者都有行/水貨

用落無分別
唔該曬
唔該曬樓主
我有得SET喎
https://www.youtube.com/watch?v=1JObGphOqi4

如果你係64bit window 10
一係你試下佢個方法
i7 7700 定 i5 8500好?
後者
買件唔好去灣仔videocom買

依set野收我8500
你識提人,自己又會埋單既
食左4000
我記得以前可以 set 多過 64
唔知係咪 update 完個 BIOS 就係咁
唯有試下其他方法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞