[極新手恩物] 教你由零開始選擇硬件砌機(2)

960 回覆
169 Like 10 Dislike
了解先 咁搞又好似太多咁 掙扎
唔該哂,有咩免費跑分程式好,揾左3Dxxxx要錢
已解決最後買左當支持下
3d mark free都有得跑架喎,少d test咁解

同埋3d mark三日唔埋兩日就減價,好似十幾蚊就買到
我屌算喇當比佢賺下,整到咁pro
用緊 ryzen 5 2400g 256gb m.2 ssd 8gb ram
牛用緊 Corsair vs450 450w
想加張 1060 打機夠唔夠力
夠力
巴打
Btw唔好買1060
1660/1660ti
上網㩒左部x1 extreme/ imac
想打機執相剪片
想求list 跟呢個spec砌部差唔多既機
比較下價錢差幾多
因為我其實唔多拎出街用
考慮買laptop主要因為間房細

唔該晒
3.3.2 CPU之技術規格篇(續)

6.內置顯示晶片

咁獨立顯示卡就未必個個都需要嘅
但如果你唔買顯示卡嘅話,就要可能留意返部機本身嘅內顯啦
事關你無內顯,又無顯示卡嘅話,係連機都開唔到架

首先,並唔係粒粒CPU都有內顯架,好似i5-9400f 依粒cpu咁,佢就無嘅

咁點知粒CPU本身有無內顯架??

咁其實就好簡單嘅,Intel黎講嘅話,基本上大部分CPU都係有內顯嘅,只係少部份F字尾嘅CPU(I5-9400F, I7-9700KF) 依類嘅CPU無內顯架啫

AMD個情況就同Intel相反,係大部份CPU都無內顯嘅,只係G字尾系列嘅CPU先有內顯嘅,例如係R3 2400G / Athlon 220GE,而其他CPU (如R5 2600) 係無內顯架

而Intel目前內顯主要有UHD630同UHD610兩款,而AMD就有VEGA 11, VEGA 8, VEGA 3等

咁一般獨立顯示卡就會自帶vram(Video Ram) 嘅,例如Rx 570 4GB(4GB vram), 又或者係GTX 1660 6GB

而內顯就無獨立vram架,不過就佢會拎左你部電腦本身嘅RAM黎做vram
而vram嘅容量係可以入bios自己set架,以2400G為例,最高可以set到有2GB vram

咁因為ram嘅速度會明顯影響到內顯嘅運作,所以如果條ram行dual channel 嘅話係可以大大提升內顯嘅效能

https://youtu.be/YoC7BvcKthQ
哇!效能差成倍呀!!

所以如果你部機會有輕度嘅圖像處理需求,例如係打下LOL, 又或者係睇下4K電影咁,就最好用粒內顯靚D嘅CPU, 再行雙通道Ram啦
(小弟推薦2200G+2x4GB ram)

7.超頻

雖然依幾年,CPU超頻所帶黎嘅效能提升,已經遠遠唔及十幾年前咁多
但係依然有唔少用家會選擇超頻架

咩話??你連超頻係乜都唔知?

仲記唔記得上篇文講過Frequency/Clock Speed依樣野?
咁其實超頻(Over Clocking ,簡稱OC), 就係通過手動調校CPU嘅Clock Speed(當然係Set高D啦,Set低d就叫降頻喇,以換取更高嘅效能

咁一般黎講,將Clock Speed校高左,就會唔穩定,需要加電壓;而電壓校高左,溫度又會高左喎
所以一般黎講超頻用家會另外買個散熱效能好D嘅散熱器,黎壓低個溫度嘅

圖中為NZXT X62 一體式水冷散熱器

講到咁,係咪心郁郁想試下玩OC呢
不過就唔係粒粒CPU都支援超頻依回事架

以Intel 為例,只有K字尾同埋X字尾嘅CPU先支援超頻(如I7-9700k, i9-9980XE)

AMD就好d,Ryzen黎講就全系列都有得超(如R5 2600, R3 2400G)
AMD萬歲呀

但當然啦,同時都要底板都支援先有得超嘅

8.Cache

Cache中文名叫快取,緩存,名你就可能聽過啦,但係又唔知你又知唔知道係Cache有咩用架呢?

咁其實佢嘅原理就同Ram差唔多(不過再快好多
,都係將D常用嘅數據暫時儲存係入邊,要用嘅時候就可以直接拎出黎用,唔洗入條Ram又或者係隻SSD入邊慢慢搵,從而提高CPU嘅處理效能

形象D講就好似煮野食咁,你將d常用嘅油呀糖呀之類個D放係d就手嘅位置,要用嘅時侯一拎就拎到,唔需要再打開個廚櫃慢慢搵,慳返唔少時間架

咁Cache都有分階級嘅,主要有L1, L2, L3 (少部份cpu可能有L4) ,而容量同速度就成反比嘅,L1就最細最快,L3就最大最慢

所以宏觀少少成部電腦黎睇,個緩存排行榜就好似下圖咁

雖然大家揀CPU嘅時侯通常都唔會留意到Cache 依回事,但無可否認佢嘅大細對CPU嘅效能又的確係有影響架喎

以前兩年啱啱出嘅第一代Ryzen, R5 1400同R5 1500X為例子,兩粒CPU嘅configuration 係極其相似,都係4C8T, 只係前者得8MB L3, 後者就有16MB L3

雖然預設頻率係有少少出入,但係因為兩粒CPU都係可以超頻嘅,所以頻率上嘅差異就可以通過超頻抵銷

咁到底Cache上嘅差異又會對CPU嘅效能有幾大嘅影響呢?

https://youtu.be/8u1hd_7nUaw

都可以差成5%架

好喇今集就黎到依度先

咩話??你話睇完都唔識揀CPU??
唔緊要,下集我教你一個技巧,用最快嘅方法揀到最適合自己嘅CPU
個spec差好遠喎
考唔考慮itx機

https://youtu.be/QYao2gHr7Uk

都可以好細部

打完一次無save到 電話無電自動熄機

啱啱重新打過,慘過熱狗
想問下9400f用咩散熱好 同埋case fan用咩牌子 而家用緊原裝cpu散熱 機箱就得一個出風 玩三國粒u去到七十幾度 隔住玻璃都好熱下咁
咩箱有無型號/圖

antec p6
前面加兩把120/140試下咩溫度先
有錢貓扇
無錢又唔驚嘈少少就是但都得

Cpu cooler可以唔換住
9400f唔會太熱

Btw其實七十幾度無乜問題,cpu溫度牆應該係95度或以上
貓扇姐係淘x 差唔多200人仔果把?

前面加兩把係入風嗎?

如果換cpu cooler用埋同牌子散熱得唔得 諗住一次過運
珍寶都有得買,唔洗淘
正正常常1200-1500rpm都夠你用了

想換埋cpu cooler咪u12s
師兄咁如果唔理size, 我想砌部近lennovo x1 既, 可唔可以幫手比個list, 最好有埋mon , 唔該
留名
巴打 求救!岩岩琴日 自己砌左部機,spec如下

I9 9900k
Asus z390 hero maximus
Asus strix 2080
32gb corsair vengeance rgb pro
SX8200 1tb
Corsair rm850x

大致係咁。。

全部野插曬後開唔到機,開頭以為個front panel 錯左,個MB個power on 鉗左都無反應,直情好似無電到咁,點算就我其他野插錯都無理由好似無電到咁掛圖後補未返到屋企 感謝巴打
完全無電到,燈唔着,風扇唔轉?

可以試下用萬字夾大法
Test下隻牛着唔着到

基本上着唔到就一定係牛問題
着到就多數係板問題

自行google/youtube,大把教學
當然,唔排除你插漏野
想請問師兄 Fd meshify c 同 fd define c,依兩隻機箱邊個比較好,重有無其它atx箱介紹🙇🏻‍♂️風冷防塵,玩黑沙唔關電腦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞