[極新手恩物] 教你由零開始選擇硬件砌機(2)

960 回覆
169 Like 10 Dislike
加個cpu cooler好d
機箱風扇都要喇
好多人照list出完機就算
冇理過機箱散熱
諗住遲啲買x62 會唔會太over?
x470 底版即係cpu都夠用?
u14s夠啦
呢樣野好難執,貓扇200蚊把,垃圾扇40蚊,好難預筆直
平平地gelid silent pwm 70蚊夠喇
見佢出風量都幾夠
Cpu 風扇有咩推介,budget 得3舊水
u mean cpu cooler定幫風冷換扇?
正路風冷都唔需要換扇 真係想換咪貓扇囉Noctua
所以反而想睇下硬件上有咩可以買得好啲
散熱個啲可能遲多少少先諗
仲有Ram 係gskill 定corsair好
佢h500 有塊玻璃

x62 靚仔好多
買左粒k 版冇送風扇
gskill靚過corsair
除咗樣其實差唔多?
咁所以想問下應該upgrade cpu/ MB
定兩樣都upgrade? 兩樣upgrade就大約爭1500蚊
其實我唔知應該買2700x好定2600x好
因為其實主要都係想用得耐啲
其實你筆直幾多,而家出RYZEN都幾唔抵
筆直大約7000-8000(唔計顯卡)
點解唔抵?因為嚟緊有新?
係2個月後就收皮
好掙扎 定係等到年尾先換機
你呢個筆直上I7日後淨UPGRADE DISPLAY CARD好過
CPU
Intel Core i7-9700KF Tray *即將番貨*
主機板
MSI MPG Z390 GAMING PRO CARBON
記憶體
Klevv BOLT X DDR4 3200 MHz
Klevv BOLT X DDR4 3200 MHz
固態硬碟
ADATA SX6000 Lite 1TB
電源
Antec Neo Eco 650 Gold
機箱
NZXT H500 - White
RGB / 散熱用品
Noctua NH-U14S
如果換左1080但cpu同板仲用緊舊野會唔會爆炸
睇牛好過
研究下intel先
一上好似已經好高咁
好過2700
如果用呢粒u 有無啲平啲嘅底板?
最好呢塊
唔得就MSI Z390 EDGE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞