[極新手恩物] 教你由零開始選擇硬件砌機(2)

975 回覆
171 Like 10 Dislike
見有巴打問開箱都想搭單問下,
最近開始又裝rog扇又x62,
想將個主機由地擺番上面自high下
但點解大部份機箱個透板都係左邊,我擺上枱既話需要打横擺我右手邊,咁就會變左透板向牆姐係收哂皮,又無理由反轉主機尾對住我咁肉酸
唔該巴打,我望望先
因為板老母板正常擺既話要睇到入面就一定係左側板望入去先見到
買個可以倒轉老母板放又兩邊側板都透既箱就搞掂
買咗1660 ti了
等到amd 3字頭出先睇定啲啦
be quiet
中階機可以唔洗等
其實有咩情況之下要用到水冷?
高負載可以靜D,想靚仔D,有錢
即係我買 2600x就唔駛等?
以為你想買9400F
2600x就等下喇 amd好似有3600
7月7好似淨係出3700 3800同3900
3600分分鐘等到年尾
Corsair 600c
咁慘
咁係咪都係出2600x
無知一問
其實如果唔係好會搞超頻個啲
G.skill嘅RAM 3200 係咪CL14同CL16 無咩分別?
個cl值數字同價錢已經答咗你喇 點會冇分別
cl值愈低愈好
但係咪真係感受到個分別?
因為都係打下機睇下片咁
3200c14,係b-die,勁好多
https://youtu.be/C03O8F5JIMI
10fps 內 其實唔係太大 不過睇下爭幾多錢囉
爭百幾咪升埋都冇壞
佢唔超
3200c16預設xmp算數
我睇g.skill 爭五六百蚊
唔買b-die平好多
真係唔超咁有平買平算
因為自己唔駛話真係去到好勁
同埋本身set嘢都唔係話咩
Case: NZXT 500 $660
MB: ASRock B450 Gaming K4 $740
CPU: AMD Ryzen 5 2600X $1505
RAM: Corsair VENGEANCE RGB PRO CMW16GX4M2C3200C16 $1080 / G.Skill DDR4 Trident Z RGB 16GB 3200 Mhz (F4-3200C16D-16GTZR) $1040
GPU: MSI GeForce GTX 1660 Ti Ventus Xs 6G(買咗)
火牛:Corsair Rm650X $799
SSD: ADATA XPG SX8200 pro 1TB $1109

有多咗錢 應該upgrade CPU定咩
上x470底板
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞