[極新手恩物] 教你由零開始選擇硬件砌機(2)

960 回覆
169 Like 10 Dislike
hero個level係俾9900筆直有限可以轉astock taichi
z390h又貴又廢,最少都買f,h真係垃圾黎
ar overclock是垃圾
千其唔好用
自己超
已經買咗啦
祝福我
而家手動超
1.250v
4.2Ghz
試過1.350v
4.6Ghz
水冷都頂唔住 有時full load60度
落到1.35V平均體質嚟講4.9-5.0Ghz冇咩難度
60度都仲好涼啫
60度好正常喎
你唔係想full load都30-40度甚至室溫下話
基本上cpu 80度以內都係可接受
用水冷既應該要70度內
估唔到呢塊是垃圾差點比佢美貌呃到,咁我都係儲下錢先
平平地 msi pro carbon算用料幾好
幾靚wo
千幾銀都叫平平哋
我都係諗緊B360果啲
CPU
- Intel® Core™ i5-9400F BOX
主機板
- MSI B360M BAZOOKA
顯示卡
- Zotac RTX2060 Twin Fan
RAM
- G.Skill DDR4 Aegis Gaming 16GB 2666 Mhz (F4-2666C19S-16GIS)
火牛
- ANTEC VP Series VP600P 600W PSU
HDD
- WD Blue WD10EZEX 1TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD (冇壞的話可能用返而家自己隻HDD)
SSD
- Kingston A1000 240GB PCIe NVMe M.2 SSD
機箱
- Antec P6 MATX - Tempered Glass
光碟機
- LG 24X DVD Writer
散熱
- GELID WING 8 UV Blue 80mm Gamer Fan

其實用粒F U都唔超頻...咁其實使唔使2把風扇呢...?
睇官方SPEC應該推得到晒~但唔知推得好唔好...
價位6000中
唔洗
Lm
我上煙條官網睇
佢話I5-9400F都可以超頻去到4.1
乜F都可以超到頻?
係咪有咩官方都認可的密技?
諗諗下其實好似唔洗9700咁勁。。
嗰個叫autoboost 係指當你粒cpu喺合適既條件(e.g.溫度)同需要下識自己boost個內頻 講緊係單核最盡上到4.1ghz 但係全核就上唔到 係intel獨有技術
超頻係指自己用外力/加電壓既方式將內頻拉高 可以全核上到比官方state既autoboost仲高
F係指冇內顯既cpu K先係可以超頻既cpu
第一句其實唔係好明...
即係我冇得外力BOOST佢~但佢DETECT到有需要就會自己超一粒(超一粒呢度我又明明哋)?

用緊9400f答你 見唔見到粒cpu個速度會不斷跳
你冇乜點做野粒cpu咪行慢D 開始做野粒cpu咪行快D
就係咁簡單
又真係好簡單...
明晒~ THX
求推薦機箱 budget~$6-800

ATX箱,放得入Noctua U12A/D15,最好前面有4個usb頭,防塵要比較好,唔一定要側透

唔該巴打
想學砌機
睇片唔同板/機都有唔同砌法
新手未係好識分有咩大同小異
買完零件可以點入手好
上youtube睇人地d砌機片
睇多幾條比較下 因為淨睇一條可能會跟左人地做錯既野
其實都係差唔多
我自己會cpu>ram>m.2 ssd>cpu cooler咁砌落塊板到先
之後機箱上銅柱 再放塊板上去
之後上火牛同sata ssd/hdd>插線落底板
最後先上顯示卡
完哂就上機箱風扇 最後走線
你用咩箱?
有無model/圖?

基本上砌機嘅步驟大同小異
樓上有巴打講左

但有極少部份箱係要裝左hdd先可以裝火牛
又或者要裝埋牛先裝塊板咁(通常上置火牛嘅箱)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞