[極新手恩物] 教你由零開始選擇硬件砌機(2)

975 回覆
172 Like 10 Dislike
想跟依條,到底伏唔伏,但8000上到2070好似幾好咁
其實我諗住砌的話就買隻半模組的牛
機箱可能p8
不過部腦又未壞
係諗緊如果想升級下應該點搞
用緊半模牛表示應該直接用全模好過
點解咁講呢?
唔上唔落
想換線又換唔哂全部
真係唔小心壞左牛又要拆埋老母板上面條8pin同24pin先拎到隻牛出黎
牛都壞
你超頻得好厲害
唔關超頻事
細個果陣住村屋真係試過行雷劈壞左火牛
gpu換左msi 1660 ti ventus $2250
mon換左samsung 23.5曲面 $1160
筆直有限 滿足到自己需要
Ausu rog z370-E點睇,黃金睇緊現金有特價見插左好型
垃圾板
睇咗幾日,參考咗唔同post之後想咁樣砌
CPU: Intel i5-9400F
Motherboard: ASUS ROG-STRIX B360-F ATX
Ram: Kingston HyperX Fury 16GB (8GB x2) 2666Mhz
Graphics: MSI Ventus GTX 1660 6GB OC
Case: Fractal Design meshify C ATX Mid tower black
Power: Corsair CXM 550W 80+ Bronze
唔知有冇咩可以改
lm
低階板唔好買牙石
牛好似話唔好用cx系列?
Ssd呢?
屋企部電腦宜家用緊隻SSD係 SK Adroit series 120GB,諗住直接轉落去用
點睇一塊板垃唔垃圾?
出左z390就唔會要z370
asus $2000樓下既板都係冇其他咁好
要用Asus就一定上到maximus
b板想用atx不如買塊平嘅z390 atx板
條ram好貴 買其他2666mhz/3000mhz 如果買z板就買3200mhz 盡量揀c16
CXM個價位俾多幾十夠買550 eco 金牛
舊機升級,呢條list點睇
i7-4790k > i9-9900KF
Asus z97-k > ROG STRIX z390-H
ADATA 1600 8GBx2 > Corsair vengeance RGB pro 3200 16GBx2
MSI Gaming-x GTX 1060 3GB(顯示卡唔換)
另外想加硬碟:
Intel 760p m.2 256GB
WD HGST Ultrastar HDD 7200rpm 1TB
9900 最少要z390 hero
同埋你要9900做咩?一般用家9700已經好夠用
攻頂
又熱,打機又差d
8c16t 數字好j啲
樓主下次教咩?
9700K
孖八數字好J啲
多開模擬器同game
Z390 Hero同Z390-h 個最大分別係供電穩定性(?)同埋有ai overclocking

超頻方面有經驗可以唔洗佢個function
供電方面我又唔太擔心
對上粒4790k都係用粗板超頻
超頻幅度重高過而家呢粒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞