紐約時報:黃台仰李東昇正接受德國疪護

456 回覆
665 Like 17 Dislike
德國佬出手仲快過英國
英國
一早話咗唔會公佈廢事外國覺得香港人已經要政治庇護
德國左膠多呀
難民都收得
呢啲碎料啦
香港都會有refugee 真係咁大個仔都冇諗過
連登仔依家就屌德國左膠,但當焦土成功之後睇怕都係得左膠德國會考慮收留。
前年申請,上年5月批准

The two men fled Hong Kong for Germany in 2017 and applied for protection, which the German government approved last May, they both said.
美國紐約時報報導,德國聯邦移民及難民署上週五電郵回覆該報,德國已在去年向兩名香港人提供政治庇護。

回覆中沒有披露兩人身份,但紐時稱是黃台仰及李東昇,二人因為旺角街頭衝突而被香港當局控以騷亂罪。

這應該是香港回歸以來,首度有香港人獲批難民身份。德國這個至少作出了5個月的決定此時爆出,相信會對香港政府在逃犯條例爭議中,面對更大國際壓力。

德國政府透過電郵回覆紐時記者,於上年批核兩名香港人難民庇護,但沒有透露姓名。

報導指引述黃台仰訪問指,「如果德國相信香港有司法獨立,就不會批准我們的難民庇護申請」。
保重
做德國佬好過做香港人
咁德國之前都出手救劉霞
其實即係擺明同香港政府唱反調
終於出現香港難民
中國short起上嚟會唔會綁佢哋返去 尤其逃犯條例過咗,香港同中國法律體系基本統一
桂民海都喺泰國畀人綁,有瑞典護照都首先係中國人
咁德國既香港難民更加首先中國人啦
大逃亡要開始了
調轉諗
依個時間放呢啲風出黎,係咪送中條例既後遺
越黎越多香港人將會要流亡
批得嘅話 代表德國認為黃李二人返香港會受政治迫害 港共點講都冇用
幫抗爭者諗定後路

仇狗叫人乜都唔好做等同支那攬炒
今次又要點兜
正宗你做初一,我做十五
德國
話就話德國好多左膠
但係德國基本法係明文寫咗政治迫害係有庇護權
佢哋證明你返國可能會受政治迫害就會保你
會唔會變左免費移民既途徑
紐倫堡審判
有黃李二人咁嘅情況可能會
但如果係因為魚蛋革命一事而庇護黃李二人
係咪代表嘅係因呢件事被告嘅人係受到政治迫害?
其實不嬲都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞