家父係六十年代澳門出世, 有無機會拎到葡萄牙藉?

269 回覆
79 Like 7 Dislike
我參考左呢個網站, 根據佢既講法:
https://ukmacau.com/2016/02/24/葡籍問題懶人包
我父母沒有葡萄牙籍,我回歸前出生於澳門,我有葡萄牙籍嗎?
答︰葡萄牙在1981年10月3日頒布了新《國籍法》,將國籍取得由屬地主義改為血統主義,即基本上葡萄牙公民的子女才能取得葡籍,不能因出生在葡萄牙國土或屬地就取得國籍。根據《國籍法》及相關規定,若你於1981年11月20日之前在澳門出生,便可因澳門的關係取得國籍,方法也是要將出世紙拿到葡萄牙領事館轉錄辦理隨後手續。如果你在此日之後出生,就不能因在澳門出生而取得葡萄牙籍。

我老豆唔係澳門人, 佢只係果到出世, 無係澳門讀書同做野, 無澳門身份証之類。
據我所知我老豆係得張係當地醫院既出生証明, 就咁一張紙。呢張算唔算係出世紙? 有無人有同我一樣既情況?
你老豆未死嘅就帶佢去葡萄牙領事館問啦
老豆不問世事,又怕麻煩,好難帶佢一齊去領事館問,何況我唔知道果張算唔算係果時既出世紙,去到都唔知點問。有無人可以比到意見小弟。
冇得攞...時代過去就歸係支那籍
連走佬機會都怕麻煩唔試下,不如算鳩數啦
Sorry 我既意思係我老豆怕麻煩。
葡萄牙註香港名譽領事館

開放時間:
星期一,星期三,星期五(假期除外)下午2時40分 至 下午 5時15分

地址:
香港上環干諾道西3號, 億利商業大廈二十五樓B室

電話:
+852 25877182

傳真:
+852 2587 7331
同班大陸狗有咩分別 ? 一方面屌柒大陸狗拎福利,一方面自己周圍痴,有著數就拎到盡,自命清高既"香港人"唔好去黎痴福利,唔該哂。
冇 葡國護照回歸前冇申就冇
澳門身份証反而可以博下
笑甚麼,大家都是支那人
巴打你係有類似既情況定點? 其實我都已經半放棄,見到有啲巴打話得有啲又話唔得,我都唔知有無得搞

我自己最大既疑問係,資料所指既出世紙係唔係指由政府發出既正式出世紙。就咁得一張醫院既出生証明,無所謂既公民証同識別証,唔知葡萄牙可唔可以verify到,又唔知當時既身份同記錄制度完唔完善,追唔追溯到 。

就算老豆果面搞得到都無咁易入到藉,好似又話子女過左18歲就好難歸化到。
我老豆係英屬馬來西亞出世,有冇可能拎到英國護照?
你阿爺有申請度, 你阿爸可以申請, 你阿爸有之後, 就到你可以申請
如果你阿爺從來無拎過就唔得

利申: 我阿爺就係無拎到, 我老豆都無拎到, 所以我就無啦
no la, 葡國護照跟血統, 佢阿爺有申請到就得, 之後佢阿爸可以申請, 之後就到樓主
佢啊爺都死撚咗啦
就當佢未死
老豆都請唔郁 點叫啊爺
好明顯佢阿爺都冇夠
佢阿爺生前有咪得, 拎把刀杭全老豆去都要啦, 葡國護照喎, 樓主申請到, 佢仔女都申請到, 傳家之寶黎  
如果你老豆有葡萄牙護照 按當地國籍法係有得過俾你
困難程度10級
佢阿爺都冇就真係幫佢唔到, 一世做中國人啦
你老豆渣BC就有
你老豆渣BNO就無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞