[高中][純愛] 《如陽光伴我》 有關我和兩個女孩一隻貓的故事

980 回覆
144 Like 6 Dislike
香港加油!
推!好快有一篇!
負三,從來未知會有限期

回到香港第一件事,我查了很多到英國讀書的渠道,如果只看基本的學費中介費,基本上如果沒有歐盟護照的話,一年都至少要上二十萬港幣,加上倫敦的生活費,動輒都需要上數十萬。

去倫敦短短六天已經快把我的儲蓄用光,我根本不可能靠自己到英國留學。寄望獎學金就更加沒有可能,需知道要我在文憑試只考到26分,在大學內,每個文憑試的分數都有一個價,而屬於26分的價錢是0。

大概可以問姨姨和叔叔吧。

考上了香港的大學,姨姨很高興,上一代的人總是覺得上得到大學就是脫胎換骨的第一步。當然現實並非這樣,至少在廿一世紀不是這樣。

「媽,我想去英國讀書。」晚飯之後,我這樣說。

「下?點解?你唔係好地地讀緊中大咩?」她反問,坐在她旁邊的叔叔默不作聲。

「係,不過...想趁後生去見識下。」

「見識?點見識?你上兩個星期咪去完英國見識囉?」她皺眉頭反問。

「係...所以想繼續喺嗰邊生活...讀書又好咩都好。我會試吓搵學校,我諗雖然我文憑試嘅成績唔算太好,但應該冇問題。但係可能要問你地借少少...」

「人地比你讀唔等於你要去讀,好地地去咩英國?屋企好有錢咩?你去外國讀書大拿拿又要幾十萬,係唔係要我同叔叔拎埋啲棺材本借比你?你話去做交換生都話,無唔啦做咩唔讀中大?」姨姨生氣地說。

「我咁大個人,你地比過咩我?我依家問你借,又唔係唔還,你哋鍾意嘅未計利息囉!我到底同你有冇緣關係?」

「嘈撚夠未啊?你咁撚有理想志向,有手有腳就自己去完成!咁撚叻仔,唔好喺度嘈撚住曬!」叔叔大喝。

「好啊,好啊。我,一蚊都唔會問你地拎。一蚊都唔會。」

說罷便從此鎖上房門。

反正也沒有人會在意。

其實心底內我知道我們家的生活本來就不算富裕,要突然支付這一大筆錢幾乎是不可能,本來就不認為他們會答應,大概也是想碰一下運氣吧。結果還是如當初所料。

沒關係,肯定有方法的。

我從網上的中介公司找了幾份補習,雖然首幾堂的收入全部被他們奪去,但這也是無可奈何的事,因為依靠我自己也沒有什麼渠道找到補習學生。
「點解你唔自己做補習中介,咁你未唔使蝕俾佢地?」我一個中五的學生阿明問我。

阿明的為人比較成熟,不像那些中五的男生一樣幼稚(以前的自己),所以我有跟他聊過自己的事。

「邊有咁容易,有咁容易中介就搵唔到食啦。更何況,我都唔係想長遠喺香港發展。到時先算啦」我說。

「你咁儲錢法,儲10年都去唔到英國啦。」
「啊,的確係。」

「有冇諗過去德國啊?」
「德國?點解?」我不明白。

「其實歐洲好細,國家同國家之間都可以坐好平同好快嘅飛機。西德去倫敦一個鐘都唔使,就算你再窮啲,經陸路坐巴士來往英國德國都只不過係半日時間。講緊可能只係幾百蚊。」

「咁點解係去德國,唔係去英國?」

「平啊,去德國讀書唔使學費㗎。考唔好DSE嘅話,我同女朋友都諗住一齊去。聽講入學門檻好低。」

阿明雖然其貌不揚,但有一個很可愛的女朋友,大概是前幾世積的福。

「唔使錢?有咩可能?」我好像聽到了不可思議的神跡一樣不敢相信。

「真㗎阿Sir,你自己上網睇吓啦!」

回家之後我上網一找,果然他說的沒有錯,在德國讀書是一毫子也不用付出。而且西德與倫敦的距離也如阿明所說非常接近,看來這次有救了!

我趁著晚上的時分打電話給心如,在英國的時間,她剛放學不久。
出住咁多先大家睇完/有時間都可以幫推。
停日要休刊一天好抱歉
https://lihkg.com/thread/1192592/page/1

如果大家會有意留守至凌晨既話,可以睇我另一篇文章
<雨傘比人拉過,想分享重要幾點,各位手足不幸被追捕可以參考>

但各位巴打絲打最重要都係自身安全!
即使普普通通參與遊行都好,都已經係一種貢獻!
香港加油。
推post
自推
原來係你出
義士
推啊!!!!!
唔敢話係義士,大家都係為香港出力
大家都肯走上街頭去反對惡法已經係一份勇氣
大家加油
推。
到而家都訓唔著。

琴日辛苦曬大家,自問同好多人一樣都已經用左100分既努力,但結果都係一樣。真係好失望好失望。

不過,
12號仲有一線生機。
團結,唔好放棄!

btw
番返呢個topic
今日如無意外會正常有返文!
希望大家仲會睇落去。

歡迎留名推post
幫推
自推,一陣有文
幫推
pish pish
回家之後我上網一找,果然阿明說的沒有錯,在德國讀書是一毫子也不用付出。而且西德與倫敦的距離也如阿明所說非常接近,看來這次有救了!

我趁著晚上的時分打電話給心如,在英國的時間,她剛放學不久。

「我搵過嫁啦,英國基本上無咩可能。」

「傻仔,唔緊要啦,你放假得閒過嚟探我我就好滿足嫁啦!真嫁!」她說。

「你就傻啊,我搵到個方法!」我說。

「嗯?」她期待的聽我說。

「就係德國啦!我問過人嫁啦,原來去德國讀書係唔使錢,而且生活費都好平,只要我半工讀既話,一定可以應付到。去到嗰到,雖然都係喺唔同國家,但係西德去倫敦其實都只係要四個幾鐘既火車,坐平飛機既話,一個鐘就搞掂。」

我吞口水,繼續說。

「我睇過大使館嘅文件,如果要拎到合法嘅學生簽證,戶口只係需要有大約...八萬蚊左右!只要我一直努力返工儲錢,半年內一定可以過嚟,跟住我哋從此就可以經常見面啦!你放心啦!」

「八萬蚊都唔係少㗎!你可唔可以問屋企人借少少啊?」

「啊,我諗就唔得啦。」我說,「佢地...唔會支持我。」

「豪啊,你唔好為左我同屋企人嘈啦。」心如擔心地說。

「啊,唔緊要啦。真係唔緊要嫁,我可以返多幾份工。」我想要說另一個話題,「不過最麻煩係要學德文...你知我語文能力幾差㗎啦!」

「傻啦,你係我見過最叻嘅人。」她稱讚我,我內心甜甜的。

「為左我離鄉別井,放棄而家既學位,又同屋企人嘈起上黎,真係值得咩?」她遲疑的說。

「啊,當然值得。你唔好諗得我咁偉大。喺香港都係無所事事。而且歐洲大學剩係讀三年,拎完個學位,好快我就可以去英國搵工。」我說,「從來未試過有咁清晰既目標!」

「多謝你…傻。」她感激。

接著的兩個月,我幾乎可以叫放棄了原本的學業,轉為不停的學習德文,以及報讀不同的西德學校。除此之外,當然就是不停的補習補習補習和補習,基本上由3:30的放學時間開始,我就是奔走於香港各個不同的區域,跟不同的學生和家長打交道。

到接近凌晨時份,便會坐火車至附近的馬場,做通宵的馬會接線生工作。當值的時候一有空閒,便會WhatsApp遠在天邊的心如,傳她好幾個錄音,等她可以在聽到我的聲音後安心睡覺。

每朝回到宿舍的時候,整個人都好像死去活來一百次那樣累,即使房內有一種Roommate阿水散發出來濃烈的精液味道,我也可以在一秒內入睡。

很累了。

不過為了心如,一切都是值得的。

不是嗎?
有文
最尾三句
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞