即影即有貼相 / 集中討論post (13)

994 回覆
18 Like 1 Dislike
同問FUJIFILM instax mini 90大家點睇?見佢有曝多10秒快門時間好似幾特別
利伸新手
香港見有人自己改
但唔太見有人收錢改
呢部可以玩埋換lens都得
如果支鏡有pc com可以駁到閃燈
出力自己set
MINI我嫌細
ONE STEP 2 唯一方便係USB叉電
(反而ONE STEP古董有SONAR測距影得更準確)
SQ6我個人比較OK

REFER TO你俾嘅選擇入面啦

1000 mini
又嚟比多少少系列啦
automat glass
估焦 新手玩兩玩就唔想玩啦
利申 曾持有
新手最近入左部mini90
環境一暗少少影出嚟就接近黑哂
黃昏或者夜晚玩即影即有有咩技巧
除咗開閃光燈之外部機Mode可以點玩
見到上面有巴打夜晚影日本街景都好清
TUI

好耐無影相 睇新聞都睇曬啲時間
勿相認
想入坑
canon inspic zv123a
富士neo classic
呢兩部點揀好
Canon果部貼紙機好似成像好差
富士應該會靚d
想玩貼紙可以試下
我係鐘意canon個部勁薄
富士個部個樣就夠靚仔
TUI
有買左一架中古機但冇心情影

至於電話即影即有印相機
好似有POST講 
不過唔知沉左去邊

唔正常問題 影出來全部變白色啦
白色 即係完全over exposed

有冇見到仲有DD當時景物嘅痕跡
定係只有白色

我試我會影2張
確定唔係巧合或者影住太光嘅景物

2張都係純白的話 搵CS
我都係覆上面手足,因為我有部機 撞爛左塊快門片,寄左返大陸整150 蚊人仔
我都唔知點解個快門會咁裂開
老母機應該就算過保CS都會處理架喎?

不過我有個感覺
老母個QC好似愈來愈唔掂
第一批買就冇咩聽到
但之後買 一直都有巴打表示有故障
幾乎個個POST都梗有三幾單咁
又或者只係有事先浮上黎問?lomo 一向QC 都係咁要撞手神,touchwood 買過幾個instax back 都無事
所以我有個感覺 好似除左岩岩新出果陣
佢產品每個post都梗有三幾單問話有問題

我覺得Lomo其實都應該要留意
或者對現有stock進行一啲 random check
佢既function 係幾好玩,個外型都唔錯我先拎去整。 但係重曝玩十次九次fail 因為係咁瘋狂吸光 成日都過曝 我仲有玩菲林 太貴了窮到死。
multiple exposure 一定要減入光
multiple 次數愈多愈要減更多
老母機個-ev係唔夠力
舊POST已經提過
我都出過測試
留意返
咁既話 我可唔可以用黑膠片遮鳩住個鏡頭去玩
SURE
買左咩機阿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞