即影即有貼相 / 集中討論post (13)

994 回覆
18 Like 1 Dislike
唔知咩機好難估原因
個位巴打670s
聽日試下影唔影到先
失憶症

可能要留返幾張唔中嘅,搵返cs約tune機。
Sx70 (Sonar)如果夜晚用600相紙,唔加Filter得唔得 
兩個機種我都試過

條件係冇測錯光
一係得一係唔得

Sx70 (Sonar)如果夜晚用600相紙,唔加Filter得唔得
兩個機種我都試過

條件係冇測錯光
一係得一係唔得

冇測錯光係指…
即係測錯得剛剛好適合返個吸光度

('剛剛好'係中囯5毛含SIR常用字彙)
RF70值唔值得買?
有少少比佢毒到
我覺得值
不過我冇
知道各巴打關心我香港被侵略國嚴重踐踏
未必有時間或心情拎起相機

撐住香港 趕退魔鬼
正如我地唔要一次性相機

大家加油
義士既血唔會白流
值得
負皮意思係以後要改叫一次性交相機?
一次性攝影?

係,中囯國係乜都一次性,多重野啲中囯國人識鬼。

Over左 影唔到富徳樓個banner

上次咪問sx70唔落ND嘅話,用唔用到600相紙嘅?我分析完成部機個設計,最新得出嘅結論係,除咗機皇係用唔撚到 

理由係咁:
Sx-70運作預設係對應番sx70相紙,用ISO160咁樣測光。而普通sx70系統入600相紙,佢係唔識轉番iso 600咁去測光,只會用番iso 160去測光,所以張相出嚟只會過曝。

Sx70系統要用600相紙正常曝光:
❶一係插Mint Flash Bar(Half Power);
❷一係就相紙加ND Filter;
❸一係就鏡頭加ND Filter;
❹一係就改電容。

①Flash Bar其實最實用,補光同加快門速度都得。
②、③兩種落ND Filter嘅方法都可以重用嘅,不過各有缺點:相紙嗰張用得多會有指紋同油污,或影響相紙成像;鏡頭會令取景器直接變暗。
④改電容唔影響外觀,但要拆機改裝。

但因為我部機係Sonar,本身已經好大部,暫時唔想再插Flash Bar,所以收緊鏡頭用ND Filter。
不過我仍然想研究sx70系統有咩方法用外接閃光燈,或者將10次燈泡嘅原廠Flash Bar,改裝成直接多次使用嘅Flash Bar。

大家有無見到類似教學,想研究 

P.S.
如果有人對改電容有興趣,我睇過篇教學可以搵番個網開心Share。
請問sx70既相紙係咪穏定過600相紙?追post見多數600相紙出事多。
新手想入坑,諗緊買sx70定lomo sq好。
唔覺...買左部SLR670m無耐就放左
如果無心理準備會炒相/D相quality唔掂ge話我建議用番富士算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞