[長文]以目前情況睇,除非黎多次50萬人上街,否則香港避唔避得過依劫只可以睇下班商家佬跪唔跪低

427 回覆
2055 Like 34 Dislike
希望唔會見到有真。香港人去其他國家做難民
點解要迫死香港人
有時候我甚至唔會怪身邊嘅人唔關心社會
開始會諗要做啲咩先令到呢班人睇清香港嘅未來

說到底所謂嘅藍絲都只係唔識批判思考
你唔會怪一個人蠢 你會怪自己點解影響唔到呢啲人
要怪就怪上一代
淨係走得一半 走唔出呢塊大陸

當年有局限性,走黎香港遊水都已經死好多人,其他國家更加難

可以再移民 好多人上一代嚟完香港就算 冇再移民

邊有咁多錢 仲有再移民又要講第二種語言又要重新識過晒啲人
當年有局限性,走黎香港遊水都已經死好多人,其他國家更加難

以前去南洋去美國要好多錢
正,諗起都興奮,最好一鑊熟
真係好驚好徬徨
作為90後第一次感覺到迫在眉睫嘅感受
香港 一定要捱過呢關
一係支那自己內亂/爆煲
一係第三次世界大戰

除左呢兩樣可能
我睇唔到香港有機會可以擺脱中共控制

一日150個同大灣區已經將香港推向死局
去叫英國找數好過
我信英國總有一日肯找數
作為90後第一次感覺到迫在眉睫嘅感受

莫講90後,00後(清醒)都覺得係
香港 一定要捱過呢關

捱過完 等中國復甦 又再吞過香港

點樣都唔會平得去邊 我淨係聽過有一個term 叫 金山阿伯 就係以前俾人賣去San Francisco做咕喱嗰班人 我諗最平嘅方法剩係得呢個

點樣都唔會平得去邊 我淨係聽過有一個term 叫 金山阿伯 就係以前俾人賣去San Francisco做咕喱嗰班人 我諗最平嘅方法剩係得呢個

以前移民好簡單
去美國去南洋 上到岸已經搞掂
但係當年唔係依50萬人上街抗議樓價下跌就唔會大家都買唔起樓
幾多萬人上街都冇用 支共為左錢要做鳩香港邊個都阻唔到
連香港最大既商家佬李嘉誠都一早開始左撤資
香港而家根本係一個死局行邊一步都係要死只係死法唔同 各位手足有錢就好快D走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞