[長文]以目前情況睇,除非黎多次50萬人上街,否則香港避唔避得過依劫只可以睇下班商家佬跪唔跪低

427 回覆
2055 Like 34 Dislike
無錯,唔好以為香港發展左就唔會收皮。

50/60年代阿富汗都好先進,你睇而家搞成點
https://www.google.com.hk/amp/s/kknews.cc/history/yxolag.amp

kknews?
Push
777:50萬人上街反對,即係仲有650萬人支持

但今時唔同往日,而家大陸已經殖咗民,唔需要俾面香港人,而且已經好識玩呢個遊戲,揾班周融之流話支持,已經搞掂
劫乜柒姐
焦土派自己趕人走先
你地等到啦焦土撚
絕處逢生既時候到啦
邊個上街邊撚個鬼呀
2047年,即係28年後,香港就要回歸了。
今晚你同老婆交媾,生個小朋友,喺佢大學畢業幾年之後,就要回歸了。

97年嗰次係假回歸,今次係真回歸
97年中共勢弱,無全盤把握控制香港人,姑且饒你50年命
今日中共勢強,連美國都敢挑戰,怕你個小香港?

就算俾你擋到送中條例,得十年八載安穩,到2047年一樣係一國一制

你開幅中國地圖睇吓,中國有幾多個自治區?
廣西、新疆、西藏等等都係叫自治區。你會覺得廣西唔係中國一部分咩?
延邊北韓邊境叫朝鮮族自治州,你又覺得佢同吉林省其他部分有分別咩?

就算就算中共俾足面你,叫你香港人做香港族,到2047年,佢都係整個香港族自治區俾你打吓飛機㗎咋。

再再再放眼世界。呢十年嚟中國透過銀彈戰略喺全球部署咗幾多嘢?睇吓斯里蘭卡,夠係獨立國家,咁又點,都係要割咗個港口俾中國,為期99年。連第二個國家都侵略到,你話中共仲會唔會俾你香港人思變?

怪,就只怪香港經濟影響力大不如前。呢個世界好公道,邊個有錢邊個話事。香港人均GDP係高,但而家只係佔全中國3%。97年嘅時候佔兩成。97年唔講獨立,今日講獨立?

即係咁。你搵50k、做經理嗰時唔攞頭家嘅主導權,有錢俾晒老婆儲+使。到臨老,做保安,搵得一萬幾千,先同老婆講頭家係你話事,你老婆睬唔睬你?
地步

始終
香港收皮只係遲早問題
即使比你每次都成功推翻啲荒謬政策 然後又點?
然後就係50年屆滿 香港=中國
依家連政府都已經以出賣香港為首要目標
其實真係得兩條路行
一係走 一係推翻呢個政府
可能仲有第三條路既 呢條就係等運到 等支爆
50萬人出嚟行最後警察數出嚟咪又係得2萬人
後者可能性都重大啲
再補多句

香港2047只有兩個結局。一係極動盪,一係平穏回歸做自治區或者深圳市延伸

動盪嘅話,經濟差,大幅裁員,做sales開唔到單,終日白無聊賴,人人搵一萬幾千,工人都請唔起。樓價跌,但無人買樓,今日唔知聽日事,買咗樓亦都唔會升(咁買嚟做乜),一地都係樓仲要平租添。有得你住(但單位都係好撚細,因為你都係住返而家起好啲200呎新樓),物質上貧乏

做自治區嘅話,起碼過返今日深圳人嘅生活質素。樓價升(買咗樓就fat fat),大把工你返,人工又高,做本地人仲可以壓榨北佬/姑,北方省份嘅人湧入嚟做低端工(情況就好似外省人喺深圳做待應、按摩、順豐),屋企家務繼續有工人做。代價就梗係噤言﹐無得鬧中共﹐無言論自由,一街都係簡體字大陸人

問心,你揀邊樣。再問心,如果今日搞場公投,香港人會揀邊樣

第三個option係香港獨立,以後好似新加坡咁幸福快樂地生活落去 但呢個option,喺今日環境,除非戰亂,滅中共氣焰,否則真係無可能
唉 個種無力感真係好辛苦
西環近日都出晒聲開始放風,柒婆都放風死不跪低,保安局都開始講真話暗示條條例目的就係幫中共係香港捉人,種種跡象顯示好明顯送中條例就係要摧毀香港同捉有錢人黎幫中共係貿易戰補血,而家有中共明確order後柒婆一定會用盡各種手段通過搞死香港

去到而家依個地部老實講泛民都只可以拖,就算有商家派保皇助攻都係拖多耐d,而家仲有得扭轉劣勢只有超過50萬人上街或者商家佬唔跪低鬥贏中共

50萬人上街就會同2003年個情況差唔多,唔多講

另外就係商家佬唔同中共妥協/走佬,諗辦法用係政府既尚餘勢力出招唔俾條條例通過

但依兩樣野發生機會我覺得都唔高香港自03年都未試過多過20萬人出黎,就算佔中都係10幾萬,而且就算有都唔100%代表中共會放過香港

商家佬唔跪低同中共鬥係就係贏面較高,但發生機率更低,因為以香港商家有錢人性格寧願交保護費/撤資保平安都唔會同中共鬥守著香港

至於外國發聲嗰d可以唔洗諗,外國越發聲反而中共為左面子同淡氣會搞香港搞得更倡狂

通過左既話我會開始認真籌備移民,我個人估計不幸通過左送中之後香港既未來:

經濟:美國一至兩年內一定會取消關係法,絕大部分香港既外資撤資,本地資金都會撤資去外國避難,因為走晒資金所以經濟急速下滑,公司特别外資公司走晒失業率開始大幅上升,恆指一跌不升,樓價大跌,香港金融中心正式收皮

社會:一開始會捉d移居香港既中國富豪先,之後時機成熟就會慢慢捉埋香港富豪,機會來臨連一般市民邊個反共反得寧舍出位等等既事都會捉,最後用送中法變相係香港推行中國式法律,人權自由正式係香港消失

政治:美國取消關係法後,世界各國唔再當香港係獨立區域,當香港係中國普通城市,香港同世界各國唔同範疇簽定既各項協議都被取消,部份國家取消對香港既免簽證待遇(當中包括香港人會旅行既國家),上網再見唔到country: Hong Kong選擇,香港國際地位正式玩完,香港唔再係世界文明發達地方既一份子

預計以上事會係送中條例通過後10-20年內逐一發生

總結:送中條例通過左,英國用左100年時間建立既國際城市會10年內迅速咁俾中共毀於一旦

究竟仲有咩方法可以令香港避過依劫講真其實係香港出世如非必要真係唔想走似終香港先係自已真正出世開始既家唔想見到自已地方俾敵人毀滅

50萬人上街唔係難,難就難在要全香港傳媒可以齊心幫手,由其係仲坐擁唔少淨係識睇電視、煲tvb劇果班人,我覺得希望係好細,因為呢間點都係共產黨既機構,但係我知道唔少員工仲係有丁點良知,希望可以係呢個關鍵時刻做番d香港人要做既野
淋病個仔係大陸 理得香港人點嘈
共慘黨想玩焦土
50萬人上街頂唔頂到5架坦克
未來我地去日本要簽證 打機上網要翻牆
港幣變人民幣 港股冇存在價值 交通規劃全部跟中國
唔再用三腳插頭 普通法變中國特色法律
立法會再冇黨派只冇沒有
區議會 業主立案法團 任何公會 總之有民主成份既野都要取締
任何香港模式既教育都要消失
所有專業界別既野都跟晒中國一套
香港既社會保障制度變成中國既五險一金
再唔存在任何高薪養廉
基本法賦與既宗教自由 言論自由 自由經濟通通消失
香港既創作亦一同因爲中國化而消失
依啲都係未來必定發生既事實
我地似乎阻擋唔到,唯一可以做既就只有及時行樂珍惜一日得一日
睇黎拯救到香港既結局連千萬分之一都冇

仲有做政府工,都變晒大陸人黎做,由其係高級位置
其實有好多示威/抗議活動, 係真係要造成傷害先有效 e.g. Venezuela, Maduro嚇到縮埋果種示威先有用

你50萬人上街不痛不癢, 777笑一笑又過一日, 第二日工照返舞照跳

香港近來最有希望嘅示威活動冇造成傷害, 佔中又打唔中要害, 一鼓作氣, 再而衰, 三而竭, 最大波嘅攻勢都做唔到咩效果, 後面果啲除非激烈啲/打中要害, 否則都得啖笑

我覺得到中國人暴動支爆時, 香港人都重諗緊示完威影唔影響份工

真珍惜以前啲義士
見刑商家佬唔跪低鬥贏中共就笑左

唔敢想像2047,大條道理取消一國兩制係點

有時候好絕望咁諗,中共咁撚仆街,到2047一定全力接收香港,咁我地宜家抗爭黎做咩

唔敢想像2047,大條道理取消一國兩制係點

有時候好絕望咁諗,中共咁撚仆街,到2047一定全力接收香港,咁我地宜家抗爭黎做咩

港獨係唯一出路
共慘黨想玩焦土

懷疑中共威脅777, 一唔服從就搞佢個仔
見到自己出世既地方變到咁真係好心痛 我真係好鐘意以前既香港 廣東話 香港既所有野
Push
共慘黨想玩焦土

懷疑中共威脅777, 一唔服從就搞佢個仔

淋病去北京宣誓果陣話順便探仔
好地地係外國搬去大陸? 擺明係人質
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞