[長文]以目前情況睇,除非黎多次50萬人上街,否則香港避唔避得過依劫只可以睇下班商家佬跪唔跪低

427 回覆
2055 Like 34 Dislike
好老實,就算今次阻倒都冇咩意義,咪又係會接二連三繼續搞香港,只係想走既人多咗時間準備姐 家下根本得兩條路
1條就走
另1條就推翻佢,根本唔會有折衷位
無錯,唔好以為香港發展左就唔會收皮。

50/60年代阿富汗都好先進,你睇而家搞成點
https://www.google.com.hk/amp/s/kknews.cc/history/yxolag.amp

要發展好難好耐,但要 毀可以好快好易
當年都係商家佬25 你估真係靠果50萬人咩

所以商家今次繼續25先有機

當年中共一黎實力未夠,二黎對香港既控制力未夠,家下就算商家出面都頂唔倒幾年,終會幾年內收香港皮
唔想又再幫泛民 檯橋 / 助選
未來我地去日本要簽證 打機上網要翻牆
港幣變人民幣 港股冇存在價值 交通規劃全部跟中國
唔再用三腳插頭 普通法變中國特色法律
立法會再冇黨派只冇沒有
區議會 業主立案法團 任何公會 總之有民主成份既野都要取締
任何香港模式既教育都要消失
所有專業界別既野都跟晒中國一套
香港既社會保障制度變成中國既五險一金
再唔存在任何高薪養廉
基本法賦與既宗教自由 言論自由 自由經濟通通消失
香港既創作亦一同因爲中國化而消失
依啲都係未來必定發生既事實
我地似乎阻擋唔到,唯一可以做既就只有及時行樂珍惜一日得一日
睇黎拯救到香港既結局連千萬分之一都冇
大陸佬一般對香港人心態係,窮果時俾你笑,而家有錢了又俾你屌。收香港人皮係好正常。

根本自97後中共就存心搞死香港
97回歸已經注定係咁
命嚟
唔好講到有今日條條例先至咁慘乜乜乜
柒婆會覺得仲有650萬人支持
條7婆有冇搞撚錯,係香港出世用香港資源而家走去賣港?
通過左之後你地以後都冇連登上
冇得玩ig
唔畀講廣東話
賤過地底泥
呢世畀d普通話人打壓
通過後3年內香港所有討論區正式收皮
通過左之後你地以後都冇連登上
冇得玩ig
唔畀講廣東話
賤過地底泥
呢世畀d普通話人打壓

仲有youtube , 達哥

好慘 香港 一定要捱過呢關
未來我地去日本要簽證 打機上網要翻牆
港幣變人民幣 港股冇存在價值 交通規劃全部跟中國
唔再用三腳插頭 普通法變中國特色法律
立法會再冇黨派只冇沒有
區議會 業主立案法團 任何公會 總之有民主成份既野都要取締
任何香港模式既教育都要消失
所有專業界別既野都跟晒中國一套
香港既社會保障制度變成中國既五險一金
再唔存在任何高薪養廉
基本法賦與既宗教自由 言論自由 自由經濟通通消失
香港既創作亦一同因爲中國化而消失
依啲都係未來必定發生既事實
我地似乎阻擋唔到,唯一可以做既就只有及時行樂珍惜一日得一日
睇黎拯救到香港既結局連千萬分之一都冇

97 年已經預咗,妄想用愛改變中共嘅人真係蠢到極致
中央已經出曬聲,今次真係無彎轉,輸梗
垃圾大陸幾時會收皮

怯,你就輸一世
當年都係商家佬25 你估真係靠果50萬人咩

當年中共一黎實力未夠,二黎對香港既控制力未夠,家下就算商家出面都頂唔倒幾年,終會幾年內收香港皮

小弟無知 介唔介意講下當年因咩觸發商家出手?
大局已定啦,習維尼要錢咋,其他野理鬼得你
算撚吧啦 我真係唔想再留係香港 唔想再聽到啲中小學生講普通話 又要玩埋曬啲咩逗陰 文化侵略已經開始緊 冇得避 努力番工移民啦
無錯,唔好以為香港發展左就唔會收皮。

50/60年代阿富汗都好先進,你睇而家搞成點
https://www.google.com.hk/amp/s/kknews.cc/history/yxolag.amp

最撚衰蘇聯班屳家剷
777:50萬人上街反對,即係仲有650萬人支持
西環近日都出晒聲開始放風,柒婆都放風死不跪低,保安局都開始講真話暗示條條例目的就係幫中共係香港捉人,種種跡象顯示好明顯送中條例就係要摧毀香港同捉有錢人黎幫中共係貿易戰補血,而家有中共明確order後柒婆一定會用盡各種手段通過搞死香港

去到而家依個地部老實講泛民都只可以拖,就算有商家派保皇助攻都係拖多耐d,而家仲有得扭轉劣勢只有超過50萬人上街或者商家佬唔跪低鬥贏中共

50萬人上街就會同2003年個情況差唔多,唔多講

另外就係商家佬唔同中共妥協/走佬,諗辦法用係政府既尚餘勢力出招唔俾條條例通過

但依兩樣野發生機會我覺得都唔高香港自03年都未試過多過20萬人出黎,就算佔中都係10幾萬,而且就算有都唔100%代表中共會放過香港

商家佬唔跪低同中共鬥係就係贏面較高,但發生機率更低,因為以香港商家有錢人性格寧願交保護費/撤資保平安都唔會同中共鬥守著香港

至於外國發聲嗰d可以唔洗諗,外國越發聲反而中共為左面子同淡氣會搞香港搞得更倡狂

通過左既話我會開始認真籌備移民,我個人估計不幸通過左送中之後香港既未來:

經濟:美國一至兩年內一定會取消關係法,絕大部分香港既外資撤資,本地資金都會撤資去外國避難,因為走晒資金所以經濟急速下滑,公司特别外資公司走晒失業率開始大幅上升,恆指一跌不升,樓價大跌,香港金融中心正式收皮

社會:一開始會捉d移居香港既中國富豪先,之後時機成熟就會慢慢捉埋香港富豪,機會來臨連一般市民邊個反共反得寧舍出位等等既事都會捉,最後用送中法變相係香港推行中國式法律,人權自由正式係香港消失

政治:美國取消關係法後,世界各國唔再當香港係獨立區域,當香港係中國普通城市,香港同世界各國唔同範疇簽定既各項協議都被取消,部份國家取消對香港既免簽證待遇(當中包括香港人會旅行既國家),上網再見唔到country: Hong Kong選擇,香港國際地位正式玩完,香港唔再係世界文明發達地方既一份子

預計以上事會係送中條例通過後10-20年內逐一發生

總結:送中條例通過左,英國用左100年時間建立既國際城市會10年內迅速咁俾中共毀於一旦

究竟仲有咩方法可以令香港避過依劫講真其實係香港出世如非必要真係唔想走似終香港先係自已真正出世開始既家唔想見到自已地方俾敵人毀滅

好似 Marvel 話 Asgard is not a place, 但係個地方爆開個下大家個心一樣唔舒服

小弟無知 介唔介意講下當年因咩觸發商家出手?

廿三條,會觸發社會人心不安而多人移民,經濟活動減少
另外本地人同外資會唔敢投資
果幾年金融風暴、沙士、明星相繼去世,死氣沉沉,無咩人出街,再整個23條真係會收皮

輸你老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞