[長文]以目前情況睇,除非黎多次50萬人上街,否則香港避唔避得過依劫只可以睇下班商家佬跪唔跪低

427 回覆
2055 Like 34 Dislike
我就睇下有無人敢覆你
睇死啲連登仔淨係識縮係mon後面
“百靈鳥和農夫” 伊索寓言
細細個就聽呢個故事
今日呢個寓言變得好切身,好切合今時今日環境同心態
走可能只是遲早問題!
可能明天已真係到非走不可嘅時候

http://m.chinesewords.org/inspirationalstory/13417-873.html
一個送中條例先知驚?先驚覺香港時日無多?
由當日梁遊DQ果陣就就決定香港就死架啦

當日魚革以身試法反共,站在第一線果陣
成班黃絲豬話人暴力,再唔係屈人同黑社會有關,拉哂佢地
到判刑果陣,就話法官判得好,自稱「我地泛民同班支持者唔會好似班本土派咁」
宜家隊到埋身先至知班人係寶

但蘇州過後無艇搭了
講親遊行既post都係咁
屌你老母,香港人係咪前世殺撚左共產黨含家,
點解係都要迫害香港人,你好地地令人安居樂業,就算獨裁香港人都唔會點反你,
你而家又獨裁又攪到人不得安寧,想點撚樣
“經濟:美國一至兩年內一定會取消關係法,絕大部分香港既外資撤資,本地資金都會撤資去外國避難,因為走晒資金所以經濟急速下滑,公司特别外資公司走晒失業率開始大幅上升,恆指一跌不升,樓價大跌,香港金融中心正式收皮”

本地資金唔會走哂, 根本走唔郁
變得太快
好驚過咗呢次香港嘅優勢會冇哂...
搞掂住屋問題, 你想點立法都無人阻你.
大大個SINGAPORE 有版你抄..
共產絕對無問題
外國發聲先有用
武裝?
除非流血抗爭,如果唔係講乜都廢
出面都好多
仇思達式焦土論唔work後又想用返消極主義
你又公平d
老共對疆藏台一樣係咁
其實一味消極都好柒
從來都唔係遊行人數多定少嘅問題, 雨傘夠多未呀?
香港嘅處境就好似end game咁,
不過係冇人救而且唔會自救,
連個1個贏嘅平行時空都冇
唉睇撚到想喊
成個歐洲排得最前奶共就係英國
加上本身至少一半民意反移民先會脫歐
脫咗歐加強奶共彌補損失嘅機會仲大

唔好FF啦
鍾意歐洲嘅話諗吓份首期去希臘或馬以他買樓
攞歐盟護照仲實際
通常去到真係出事個陣D人先會出黎
可惜一切已經太遲
自己諗下幾年前有機會變天自己嗰時做咗啲乜
出去唱歌?定係龜喺屋企打飛機?
大陸搞過幾次取代香港,但都未成功。搞過上海自貿區、前海等等但都未正式取代香港

個原因正如你所講 - 冇法規。背後嘅意識形態係中共唔會俾喺佢統治嘅國土以內發生真正獨立於中國的一套有系統嘅法規。前海、自貿區都只係概念,吸引吓啲人投資等等。區内冇行普通法,冇行特殊貨幣,未有真人材。咁嘅前提吓開多一萬個自貿區冇用,係嗎?

但要知道,今日中共,透過係咁印銀紙,所謂嘅debt trap diplomacy,令好多非洲國家、東南亞,陷入天然嘅債務危機,並從而取得其國家建設、鐵路、港口嘅控制權。

中共絕對係世上最仆街嘅統治者,所以佢知道最最仆街嘅統者應該點做---就係肥上瘦下,i.e. 貪污喇。佢鳩印人仔,批大筆大筆錢俾非洲國家,用回佣引啲總統落搭。呢啲國家,借完錢根本還唔起(人廢+管治廢),還唔到錢就要抵押資產放棄管理權。所謂一帶一路係呢籠嘢。如果唔係何志平做乜無啦啦戇鳩鳩賄賂烏干達

佢霸霸埋埋咁多地,喺非洲整個免匯管城市,中國式BVI,俾啲領導合法走資,又有幾出奇?美奇名提供中國人投資一帶一路嘅機會,跟從黨嘅步伐,實則將資金調離大陸,你吹咩 呢檔嘢唔喺中共國土裡面,佢真係唔介意行另一套制度,整另一種幣掛鈎一籃子貨幣,用bitcoin cash做法定貨幣都仲得添。做到呢日,香港就正式收皮了
唔係既,搞佢都得啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞