[長文]以目前情況睇,除非黎多次50萬人上街,否則香港避唔避得過依劫只可以睇下班商家佬跪唔跪低

427 回覆
2055 Like 34 Dislike
西環近日都出晒聲開始放風,柒婆都放風死不跪低,保安局都開始講真話暗示條條例目的就係幫中共係香港捉人,種種跡象顯示好明顯送中條例就係要摧毀香港同捉有錢人黎幫中共係貿易戰補血,而家有中共明確order後柒婆一定會用盡各種手段通過搞死香港

去到而家依個地部老實講泛民都只可以拖,就算有商家派保皇助攻都係拖多耐d,而家仲有得扭轉劣勢只有超過50萬人上街或者商家佬唔跪低鬥贏中共

50萬人上街就會同2003年個情況差唔多,唔多講

另外就係商家佬唔同中共妥協/走佬,諗辦法用係政府既尚餘勢力出招唔俾條條例通過

但依兩樣野發生機會我覺得都唔高香港自03年都未試過多過20萬人出黎,就算佔中都係10幾萬,而且就算有都唔100%代表中共會放過香港

商家佬唔跪低同中共鬥係就係贏面較高,但發生機率更低,因為以香港商家有錢人性格寧願交保護費/撤資保平安都唔會同中共鬥守著香港

至於外國發聲嗰d可以唔洗諗,外國越發聲反而中共為左面子同淡氣會搞香港搞得更倡狂

通過左既話我會開始認真籌備移民,我個人估計不幸通過左送中之後香港既未來:

經濟:美國一至兩年內一定會取消關係法,絕大部分香港既外資撤資,本地資金都會撤資去外國避難,因為走晒資金所以經濟急速下滑,公司特别外資公司走晒失業率開始大幅上升,恆指一跌不升,樓價大跌,香港金融中心正式收皮

社會:一開始會捉d移居香港既中國富豪先,之後時機成熟就會慢慢捉埋香港富豪,機會來臨連一般市民邊個反共反得寧舍出位等等既事都會捉,最後用送中法變相係香港推行中國式法律,人權自由正式係香港消失

政治:美國取消關係法後,世界各國唔再當香港係獨立區域,當香港係中國普通城市,香港同世界各國唔同範疇簽定既各項協議都被取消,部份國家取消對香港既免簽證待遇(當中包括香港人會旅行既國家),上網再見唔到country: Hong Kong選擇,香港國際地位正式玩完,香港唔再係世界文明發達地方既一份子

預計以上事會係送中條例通過後10-20年內逐一發生

總結:送中條例通過左,英國用左100年時間建立既國際城市會10年內迅速咁俾中共毀於一旦

究竟仲有咩方法可以令香港避過依劫講真其實係香港出世如非必要真係唔想走似終香港先係自已真正出世開始既家唔想見到自已地方俾敵人毀滅
armed revolt
5萬個地下組織成員已經夠逼倒中共出手
戇鳩,50萬有撚用
宜家係共產黨治港呀
世界:大量中產及富有香港人為了逃避共產黨,紛紛移居台灣、日本、歐美各國,當地紛紛出現香港村。
好老實講,就算幾多人出黎遊行都係冇用,而家係條撚樣死都要修例,就算美國取消香港法都唔理,除非呢五十萬人搞抗爭先搞得掂
所以上面有講就算真係有都唔代表中共會唔搞香港
商家作反贏面更大,但發生機會好低
差極都會係北京上海深圳既
500萬就差唔多, 係777同中共眼中, 50萬同0無分別
中共成日想北京上海深圳超越香港
如果佢成功起到個頭仲唔順勢搞到香港差過北京上海深圳?
點及得班親生嫡系唔跌落二三線城市算執到
放心,唔會有50萬人上街
有幾多人知關係法係乜?
是禍躲不過
以政府嘅態度 幾多普通人出嚟示威佢都唔會理
所以都係要衝突 或者商界同外國取向

呢鋪真係聽天由命 唔洗兩個月內就決定到香港嘅命運
有幸出世係呢個年代 都叫做見證到香港嘅興衰
香港人搞獨立
講真今次依劫真係睇商界取態,想保著香港定走佬放棄香港
遊行有50萬都難,但其實而家港共唔理你係因為得上次得10幾萬人,真係有50萬人既話又會唔同講法,但當然50萬都唔撚理你都有機,尤其柒婆仆街性格
最大影響等比人抄家嘅官商都唔出聲
平民百姓爛命一條點解係呢D時候仲要出黎幫佢地賣命
大陸佬一般對香港人心態係,窮果時俾你笑,而家有錢了又俾你屌。收香港人皮係好正常。
將見終開到聲話人數多寡並非重點
加埋777唯我獨尊嘅思維 佢真係唔會理你
再加上七月前過唔到 留你多三個月命
十月復會再推 你點拉都拉唔過到下年七月掛

所以只係早死遲死問題
無錯,唔好以為香港發展左就唔會收皮。

50/60年代阿富汗都好先進,你睇而家搞成點
https://www.google.com.hk/amp/s/kknews.cc/history/yxolag.amp
當年都係商家佬25 你估真係靠果50萬人咩
所以商家今次繼續25先有機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞