讓左個跛女人上車,但我後悔了。

208 回覆
2053 Like 36 Dislike
原來連登仔咁多冇家教
唔怪得咁多細路都冇禮貌啦
你咁介意就代表你未睇得開
做善事不求回報,只求心安理得

不求回報、未睇得太開 呢啲「金句」真係害幾多人
做好事都係要用動力先行到個步
我寧願大家幫人都係好計較,然後全天下人你幫我 我幫你,事事唔該前唔該後
好過逐漸變到而家各家自掃門前雪

特撚別係d中產呀屌佢老母,有錢都無撚用啦
利申:住太古,以前d人都有修養好禮貌,而家d閪女人行過門口唔幫手托一托老奉咁行過,啲西裝呀叔入𨋢扮撚哂好忙咁禁電話唔撚禁開閂門當睇唔到架
咁佢點get到你係特登讓俾佢
你咁介意就代表你未睇得開
做善事不求回報,只求心安理得

唔係要咩回報,香港人西口西面乜都唔講嘅比率好高,已經唔奢望佢哋好似外國人咁笑住望住你同你講唔該,但基本禮貌點都要有

老奉同唔理其他人都係唔應該助長
班大愛膠下次唔駛出糧
我棟樓有個窮廢老 每次人地幫佢推門
佢挺胸雙手放後面即刻成個大爺咁既樣 望都唔望人一眼
覺得有人幫自己推門好威咁既樣

有次見到佢咁即刻放手 佢比度門打到即刻怒睥我 笑撚死

其實好多中國人都係:
有人幫我/讓我=一定因爲我係大爺,我好威
外國人:
有人幫我=感謝

其實好多中國人都係:
外國人:
有人幫我=感謝

高招

其實好多中國人都係:
外國人:
有人幫我=感謝

高招

太多賤人喜歡利用別人善意
試下係佢面前唱支那國歌,識飛都得

同阿婆講隔離街有米派⋯⋯
而家見啲人讓位,啲撚樣真係一句唔該都冇
同樓豬差唔多
有次收工搭9鐵見到有個位 我又好撚攰 諗住坐
臨坐個下望到有個好撚柒肥嘅呀婆拎住拐杖(但冇用)行埋黎
我又係讓咗比佢 佢一句唔該都冇 眼尾都唔望就坐咗落去
真係好撚冇禮貌 當人老奉咁
試過搭地鐵讓大肚婆坐
佢又係完全無表示
一邊繼續撳電話一邊坐埋去
放心嗰啲人多數唔係短命就長病百歲,好心有好報
做善事不求光環 無呢個心你就唔好咁多事啦 自已難受
如果你會介意,證明你當初會讓單純係因為想得到別人嘅讚許同認同,難聽講句係偽善 如果你心態係幫助有需要嘅人, 故事係你讓個一刻已經完左.
樓主以後唔好再做好人喇 做好人只會畀人恰到上心口
試過搭地鐵讓大肚婆坐
佢又係完全無表示
一邊繼續撳電話一邊坐埋去

你夠膽唔讓咩?
可能佢啞既呢
咁又唔好
幫人係你善良
佢唔講唔該係佢問題
唔好因爲人地嘅錯而改左啱嘅嘢
如果你會介意,證明你當初會讓單純係因為想得到別人嘅讚許同認同,難聽講句係偽善 如果你心態係幫助有需要嘅人, 故事係你讓個一刻已經完左.

我唔需要佢多謝我 但唔好令我覺得我係傻仔先會讓個位俾佢
架小巴最後一個位,見到後面有個行路拐拐下嘅呀嬸企得咁慘就讓佢上車先,點知佢唔該都冇句就老實不客氣咁上左車。
我讓佢都係出於同情心,成日話唔好做左膠 但見到佢地又忍唔住幫,但唔期望對方唔該都冇句乜都覺得老奉。

由你做好人開始,可能就要預左無咁多即時回報。
有d人老撚奉
例如推BB 車,周圍冇人,佢寧願企係度等有人幫佢開
然後頭也不回就走左去

Exact7ly
有次行商場,行到玻璃門見後面推住 bb 兩夫婦跟住,我禮貌性咁拉開度門比架 bb 車過,先係個女人推住 bb 車掂行掂過冇望你一眼,跟住輪到個男人行過冇理我,我當堂 O 咀,可能佢地諗:「呢個商場咁好有 bell boy 」

香港人冷漠都癲
坐火車,有對夫婦加小朋友上車搵唔到位
有個嬸嬸話讓比個小朋友坐,對夫婦好不屑,對眼生係頭頂度,冇話唔該,唔要,唔撚采人
個眼神簡直係,洗撚你讓,唔知搏咩⋯⋯
有d人老撚奉
例如推BB 車,周圍冇人,佢寧願企係度等有人幫佢開
然後頭也不回就走左去

Exact7ly
有次行商場,行到玻璃門見後面推住 bb 兩夫婦跟住,我禮貌性咁拉開度門比架 bb 車過,先係個女人推住 bb 車掂行掂過冇望你一眼,跟住輪到個男人行過冇理我,我當堂 O 咀,可能佢地諗:「呢個商場咁好有 bell boy 」

香港人冷漠都癲
有個嬸嬸話讓比個小朋友坐,對夫婦好不屑,對眼生係頭頂度,冇話唔該,唔要,唔撚采人

試過差唔多情況,有個後生大肚婆上火車冇位坐,我即刻起身話讓佢坐,嘩!跟住佢副咀臉係極不屑、冷冷一句:「唔洗啦」
個表情係: 「仆街麻甩佬想溝鳩我,慳 d 啦!」

咁我又已經企咗起身,佢又唔坐,其他乘客又唔好意思坐落去,成程個位吉咗喺度,場面好撚尷尬 。
從此以後,我見到大肚婆都係玩返手機算,唔好咁多事
而家d人問路都唔講唔該
Exact7ly

香港人冷漠都癲

試過差唔多情況,有個後生大肚婆上火車冇位坐,我即刻起身話讓佢坐,嘩!跟住佢副咀臉係極不屑、冷冷一句:「唔洗啦」
個表情係: 「仆街麻甩佬想溝鳩我,慳 d 啦!」

咁我又已經企咗起身,佢又唔坐,其他乘客又唔好意思坐落去,成程個位吉咗喺度,場面好撚尷尬 。
從此以後,我見到大肚婆都係玩返手機算,唔好咁多事

咁⋯又唔好唔讓,大肚婆始終係辛苦
佢唔坐咪自己坐返算數,好過吉左咁on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞