日系髮型集中討論區 [4]

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
貴嘅話可以睇下hairbeauron
之前Justin ig 有推介過
平嘅話我覺得試下Amazon areti 呢類都夠用
搵波打ち出黎全部都係男仔黎
我search女仔夾法就搵開波巻き
定係其實男女都係叫波打ち?俾你講一講有啲唔肯定
耳圈染大家推薦去邊間
利申: 絲
如有國際電壓,私心係會想用番日本野

唔知係心理作用定點

我覺得跟番日本youtuber用嗰啲會夾得好啲 e.g areti, nobby 呢啲…
一黎平啲 二黎其實同GHd amika呢啲分別不大

不過真係老虎蟹都唔好買Amika
我都有咁嘅感覺
睇開日本野, 唔係好明GHD呢啲值啲咩
不過一直都覺得係我偏見
風筒都係,Dyson係好用,但值咁貴咩
有冇邊間電髮好推介
用開ocean個夾 即係onedam已經好夠用
GHD前面又大又唔好夾 覺得唔值
話說小弟今日去完How+Lim剪完, 整體覺得唔錯, 所以想分享下How+Lim同Salon Kagu(2月去過剪)嘅第一次體驗比各位巴打參考下:

首先係Salon Kagu嘅體驗, 果次預約咗3:30去搵Justin剪, 結果預約咗都係要坐喺到等個幾鐘先輪到我等嘅過程中Justin都只係講咗1次唔好意思,要你等咁耐, 之後幫我剪嘅時候,我比咗幅相佢睇話想點剪同想有層次感, 跟著就開始幫我剪啦,過程中都有問我有冇聽過xxx嘅歌, 可惜我話冇之後就dead air同埋喺剪嘅過程, 有一位女性客人入咗黎, 佢都係預約咗Justin, 跟著Justin就停咗冇幫我剪, 去咗安排果位女性客人就坐同問佢想點漂染大約5分鐘之後先幫我剪返, 之後嘅過程中比我感覺佢好急住剪,想快快手幫我剪完, 剪嘅途中佢都有比1-2句髮型意見我. 最後剪完都有講幾句點gel同推薦用咩類型嘅gel, 不過成個剪髮過程唔知有冇15分鐘 最終嘅成果我都覺得好一般,可能係我原本髮型嘅問題剪唔到效果總結黎講佢地比我嘅感覺係專注於女性同漂染服務, 如果好似我咁黑仔撞正人多嘅時候, 相信好難得到滿意嘅體驗.

之後就係輪到How+Lim, 因為Fb見有7折優惠(Louis),所以就網上預約去試下. 咁去到之後, 有位職員安排我坐低同有張飲品Menu, 可以揀杯嘢飲下(有凍熱飲), 之後Louis就問我想點剪, 我都係比幅相佢睇話想點剪, 佢就比咗d意見我, 之後剪嘅時候都好專注好認真剪, 原本預期剪短就係佢會用電髮鏟幫我鏟, 結果係佢用髮剪慢慢幫我修到剪完幫我gel嘅時候我未開口佢已經主動教我點gel, 諗住gel完就比錢點知原來係未剪完, 要幫我沖返水到吹頭嘅時候佢又主動教我點吹先有想要嘅感覺, 吹乾完個頭又繼續幫我輕輕咁再修返d位跟著再幫我gel多次同講多次點gel總結黎講, 感覺佢地個預約系統做得好好,約咗果段時間就係專注幫你剪雖然唔排除今日少人剪髮關係成個過程剪咗大約1小時15分鐘

以前小弟我剪開200蚊嘅髮型屋, 貪新鮮想試下d日系髮型屋, 所以先去以上嘅髮型屋剪完分享下個體驗
呢排無得飛日本,都諗緊去邊剪,多謝師兄repo
反正大家剪出黎差唔多,我寧願服務好d,過程舒服d,試次how+lim先
我有陣攞家姐個dyson黎用,真心唔多好用
佢1級風力已經係超大,吹到個頭亂哂,無可能吹到個「形」我以前用開$6,700既panasonic仲好用...
真,我家姐比髮型師水左買枝GHD,好似成2千幾銀
前面大都算,當佢唔for男仔用,溫度又一黎就180....真心唔值
btw呢排買左枝普通野,SALONIA既20mm超好夾
如果男仔嫌ocean夾貴,唔知買咩我覺得呢個可以一試
我剪完都覺得好滿意,因為小弟髮線有d 高, 所以想留陰遮下,以前剪開200幾蚊嘅髮型屋好撞手神, 一時剪太薄一時太厚, 上一次Salon Kagu就幫我剪得太碎同有d短, 導致有d陰位好容易露咗額頭所以整體感覺麻麻地. How+Lim剪就比較平衡d, 唔會比人感覺太厚太薄, D陰可以完好無缺咁遮哂個額頭 所以小弟我已經返唔到轉頭剪以前果d 200幾蚊嘅髮型屋, 寧願2個月去日系髮型屋剪一次計返條數都差唔多, 不過過程、服務同環境就舒服好多
女性夾中長髮覺得路遙知馬力
Salonia抵玩 但預熱時間耐 用真係幾傷頭髮+唔持久
用果陣我夾開果啲位嘅頭髮好似草一樣+啡晒
後來轉左GHD就好好多 幾乎可以KEEP一日+頭髮冇變色(?)
預熱都好快

不過價錢差好遠就係
雖然我好似唔多覺你講既野,但聽完你咁講有d驚了
唯有夾完個日用下護髮素,心理安慰下無咁傷
同埋髮質太廢都可以見到兩者分別
Salonia 可能要夾幾下先可以將自然卷夾直
GHD 一下完成
可能一下完成對頭髮冇咁傷掛

不過唔係成日用應該OK啦
Ocean夾~巴打係有用變壓器?個變壓器唔會好大舊咩?

好短髮既話我覺得areti嗰款15mm夾幾好
Salongaku嗰part我都部分同意
感覺justin好女女多啲…你見佢ig男女比都係女性較多又或者可能只係女仔搵佢多啦

但剪髮嗰part~我之前去搵佢剪我又覺佢剪得幾好,同剪既時侯我覺得佢都算有heart既
至少我比張相佢佢剪得番八,九成出黎
講起我都覺!髮尾真係好傷
但係How+Lim唔係貴好多架咩?
咁已經有影響
雖然唔係話幫佢定咩
但係我覺得香港人真係好鐘意剪髮遲到
多人嘅時間AUBE又好 Salon Kagu都係因為啲人遲到阻住
當然店舖佢地都有啲責任

以前去voi voi都係同你去How+Lim差唔多感覺
SALONIA 20mm 我都有
但係買錯白色 執發熱板唔靚+想要幼啲就買多咗隻ARETI 15mm
btw呢排買左枝普通野,SALONIA既20mm超好夾
如果男仔嫌ocean夾貴,唔知買咩我覺得呢個可以一試
SALONIA 20mm 我都有
但係買錯白色 發熱板唔靚+想要幼啲就買多咗隻ARETI 15mm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞