【教學片】大交合真係唔準?!

102 回覆
204 Like 8 Dislike
睇下點樣算落雨
如果 0.3 毫米先算有落雨,佢嘅 Precision 幾乎 47%

同埋而家係計埋朝早時段,如果只計早上八點後,Accuracy Precision 可能更低

「冇雨=真係冇雨」總算係有用嘅預報
收爹啦IT狗
巴打好犀利,真正用數據說話
連登:
有圖=無圖
無圖=真係無圖
多圖=一張圖

大交合:
有雨=無雨
無雨=真係無雨
大雨=毛毛雨

應該post去大交合個fb串下佢地
其實合理預無雨咁即係大氣環境真係壓抑對流產生,全個區域大氣穩定 無雨區產生,咁就無隨機性中唔中到香港呢個難題
反而預有雨,即係環境有助對流抬升,但成個區域唔穩定唔係全區域都會有雨區產生,咁就有隨機性,生成左既雨區中唔中到香港,或者會唔會係香港附近直接有雨區生成

利申:大家眼中既大交合打手
有一樣未考慮到嘅係
每日數據係講緊天文台總部個雨量
有情況可以係總部無錄到雨量,但係香港其他地方係有落雨的
樓主所講既無雨=真係無雨係講緊邊個地區

有時天文台話有微雨,市區同大部份地區係真係天朗氣清,但天水圍同上水一帶可以大雨到仆街
呢D野執住accuracy來講
係on99既

佢話無落雨, 你冇拎遮出街, 但落雨你會唔開心
但佢話落雨, 但你有拎遮出街, 反而你覺得賺左

考慮過公眾對"預測"根本有bias, 見咁多人屌就知
佢先加返個bias係偏落雨

完全覺得樓主間野咁樣做只係借天文台過橋去show自己好似好勁咁
仲有紅雨果日.
幾陣驟雨 變左成日紅雨沖死兩個人
Recall 有成94%
起碼唔會fake 你唔落雨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞