時下既年青人去咁多旅行,根本就係重覆上一代貧窮既基因

278 回覆
7822 Like 114 Dislike
上一代貧窮既人
原因只係兩隻字:「大洗」

時下既年青人
其實唔少都在重蹈覆轍
每年去4-5次旅行
單單去次日本,所有野全包連手信,洗費已經要1萬蚊
保守計,你每年起碼花左4皮野係旅行方面
已經未計你平時其他不必要既洗費,e.g. 買貴衫、tailor made 西裝、人工製皮帶、皮鞋、睇黃子華talk show、買新note book / pc、課金玩手遊、追新Iphone .... etc

有冇諗過你省左呢筆洗費會點?
保守咁計,當你ugrad 後 23歲每年省4萬旅行洗費 (如下圖)
拎個本去做保守投資,目標 5 厘
50歲生日就有230萬出現係你戶口

我屌你老母咩
50歲先得 230萬
首期都俾唔起
年年去5次旅行洗撚晒佢算
一年洗40k去旅行咪搵番40k黎儲囉
一個月搵多3400左右到底有幾難
跟你買波一早上到樓啦
27年後270萬唔知買唔買到10呎
有咩所謂?只要唔生仔,到老左咪排老人公屋,咬老綜,睇公立囉
我地夾份買一層樓平d
我寧願窮遊世界都唔想儲錢買一間價錢完全唔合理既幾百呎垃圾

利申:廢青垃圾(儲唔到錢)
個plan根本on9, 廿幾年後200萬都唔知買到啲乜
連登狗成日話上一代多機遇 但好老實 你錯過左bitcoin 其實無資格話人無眼光
本身仲諗住負評
點知睇到後面即刻正評

btw到50歲之後230萬連首期嘅3份1都比唔起啊屌
嘩 1個bitcoin好多機遇啊
邊有咁多時間一年去四次
買乜鳩樓

好似鬼佬咁開開心心洗

一年2-30日大假

見識下世面好過
一開頭睇諗住屌樓主
最後即刻正評
屌,鬼佬正正常常打份工已經搞掂衣食住行
間屋細極都大過香港,最多交通唔方便姐
但人地買車都平好撚多
仲有人地工時6~8粒鐘5天工作
係美國做廚師都係8粒鐘
香港唔好講廚佬10~12粒鐘啦
返office都大把西工要OT
一年去兩次咋
旅行洗費都無按通漲調整
放心,習近平不斷大陸化香港,好快香港就唔再係香港,27年後實跌
得10日AL
我唔會年年旅行但肯定都唔會拎錢買濕鳩縮水狗屋
就算唔去旅行都唔會買
宜家幾百萬買個格仔

同埋依家香港後生開始似日本台灣
唔買車唔買樓唔出街
就算癡屋企着都唔覺羞家
因為fgrad靠自己搬到出去先係唔合理
到時“国家”充公,應該有的分配一間,不過可能喺大陸,香港比領導幹部住
儲錢唔一定買樓既,可以儲錢移民+退休,東南亞應該夠洗

given單身,唔係單身就算吧啦
拎d 錢去買AMD 發過豬頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞