新手置業-返大陸買料裝修綜合討論 (2)

1001 回覆
11 Like 54 Dislike
大家好,小弟買咗居屋,想用有限錢做出心儀GE安樂堝。
希望各位巴打有經驗/未有經驗都歡迎有黎發問討論,有咩鐘意GE圖都放上黎一齊分享下
咁細佬拋磚引玉先

1:家合居

好都裝修材料都好平, 建議買晒寄返香港,等裝修師傅搞(求巴打們分享經驗)
例子:牆身電插蘇(孖蘇) ,上面賣3X人仔 , 香港灣仔賣8X港幣

2:百安居 (垃圾)

呢間未去過,但知道似宜家咁(求巴打們分享經驗)

另外有冇巴打現在屋企係用緊智能家居等等可以分享吓?

先用 自己SET圖先

一體直沖式自由咀,800人仔
木紋高溫磚 26人仔一塊 (記得留意運費及比埋上樓費)
電視小米1800人仔 50吋
目前新屋會加埋小米智能家電https://www.youtube.com/watch?v=gmA4f5KbeHw

以下係其他巴打心得

活佛VIFA:
地牆磚
最平 佛山磚 高鐵50分鐘
第二平 田貝家合居
第三 元朗南記磚王

插蘇電掣 英馬 40-120蚊已經幾靚
水龍頭 花灑 德馬 (啲款靚撚過酒店 又多款)
洗手盆 家合居
廁所櫃 淘寶現成/家合居訂做
燈 燈罩 淘寶
廚房掛/勾/架 淘寶

Tsukihime:

岩岩新居屋裝修完兩個月,有d位留意下:
厨房地面個櫃要整高d, 最好放得落而傢大部分洗衣機,千其唔好比師傅整到矮一矮然後用飛頂洗衣機

厨房頂櫃要做底d, 個師傅幫我地做到好高擺野好唔方便

門口如果擺鞋櫃記得整返高個燈制

洗衣機記得整隔氣喉
有冇巴絲返過大陸買窗簾?
知唔知質素如何? 同埋可唔可以佢地運埋落黎香港呢?
我老母就商業城常客
落完訂揀埋款
嚟一次度尺,一次安裝
當然你可以自己裝
不過如果裝窗台有曲位都係比人賺啦
講起窗簾d款都唔知用邊種,傳統大塵。斑馬簾靚但唔透風
有同事介紹我去東門買 不過好似係比埋尺寸佢造
裝就冇問題既 係驚運果度麻煩姐
我諗住用蜂巢式推拉果隻 隔光隔聲都好 不過實好積塵
呢隻幾好呀,我都諗住買呢款
想問下洗手盤櫃係大陸買 好唔好?
呢隻完全冇得清最多拎吸塵機逐條洞吸
廚定廁
廚就淘寶得
廁就睇樣啦
龍頭會緊要啲
我未買,但已經格價了, 我會整電動卷簾
香港2000幾, 大陸900幾, 淘寶600幾
所以我建議淘寶算
布就另外慢慢揀
我係大陸訂左
吊櫃50CM X 50CM 不鏽鋼櫃 人造石面 飯碗形洗手盤 銅-竹形水龍頭
=1400人仔
洗手盆冇乜所謂,龍頭廁所就盡量唔好
普通布窗簾都好多塵,拆出黎洗勁麻煩
水龍頭, 花晒我都係大陸買晒
我都想整個電簾,支援HomeKit用HomePod叫siri開關,淘寶都有幾個牌子支援HomeKit ,不過就唔知琴唔琴用
我會為大家身先士卒,
打算用小米黎控制全屋,會統一D
至於好唔好用AND琴唔琴用就......唉
不過啲智能野好煩,每個牌子都要配返佢個bridge
我都想要個差唔多size
香港好貴
座廁 龍頭應該會係香港買
廁所呀師兄
係,建議櫃真係返上去造, 最多比運費及人地裝
不過有巴打唔建議買大陸水龍頭
我自己就買晒
邊度買都得 最緊要個樣岩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞