其實任何電影劇集一用「平行時空」就已經係糞作?

22 回覆
12 Like 8 Dislike
韓劇就大把啦,又唔見星球大戰、哈利波特、逃學威龍、三五成群呢D鉅作都要靠時光機去作落去
命運石之門
Cannt agree more!
舉個例,
如果用平行時空唔洗打死阿雞
龍珠
哈利波特好似有玩過時間旅行, 不過係歷史一致, 冇涉及平行時空
那些年算唔算用咗平行時空

btw, 唔知咩叫糞作
標題又寫劇但內容舉嘅例子全部係電影嚟
電影劇集
連登仔成日用嚟打飛機嘅尋秦記呢?
霍金為測試時空旅行是否可行,曾做過一個實驗:為時空旅行者舉行歡迎派對,地點在劍橋大學岡維爾與凱斯學院,時間是2009年6月28日,但他不在事前邀請賓客參加,反而在派對後才發出邀請,目的就是想證明若未來有人能穿梭時空,看到邀請後就可回到過去。
但結果霍金獨自在放滿香檳美食的房間內呆等,「我等了很長時間,但沒人出現。我得到實踐依據,證明時空旅行是不可能」。
證明唔到啲咩其實
可以係收到唔應邀
可以係時空旅行者係要遵守啲咩手守所以想去不能去
Fringe
時光機只可以去到有時光機地方
霍金都唔俾面,咁就西啦,發明時光機一定係中國人,唔怪得佢地咁多創意作品
其實好睇咪得
仲要透劇唔寫透劇
蝴蝶效應有無聽過?
如果真係有時空旅行最好一定係秘密進行
越少人知越好 無人知就最好
因為會影響到未來發展
而家仲要係同咁知名嘅人一齊 好大風險無人敢冒
如果用維度去理解時空穿梭.

因為我地處於三維空間,所以會認為一條線有三個時間點(過去. 現在. 未來)

但如果在更高維度去睇三維空間.
睇到既野未必係一條線. 係佢地眼中可能亦只係一個

其實佛學都有講,過去佛 現世佛 未來佛.
一即係全 全即係一

所以我認為唔係人類番唔到過去或者穿越到未來
而係所有時間根本係同時間發生
唔係話四維度可以係時間線上前後左右移動咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞