[劇透] 復仇者主要角色最終下場

78 回覆
150 Like 39 Dislike
下面一唻就會入正題,唔想中伏咪拉落去

除左「生還/復活」就冇乜交代果D角色就唔寫

Ironman
戴齊石手套啪手指消滅Thanos大軍救世後,因無法承受能量反饋而亡

Captain America
回到過去還石修補timeline,然後自己留喺過去與Peggy重逢,自然老去,並將盾牌交托予Falcon。還石理論上應修復晒所有時間線,唯獨佢同Loki有啲脫軌(Loki請睇下面介紹),留喺過去嘅佢理論上開創咗一條全新、獨立既時間分支(平行宇宙),所以老年版既佢唔應該「到達」正常時間線既現代,呢個要等官方解釋,暫時坊間其中一個說法係佢用皮姆博士樽紅色液體穿越平行宇宙而來

Thor
將聖域王位傳畀女武神後,同銀河守護隊一齊行動

Hulk
與Bruce Banner完全融合為常時綠皮膚、具智慧、理性、體型只較常人高大些少嘅新生命

黑寡婦
作為交換Soul Stone既祭品而「亡」,順帶一提Marvel已公佈為佢開獨立電影,但屬前傳性質

Gamora
2018年既佢作為交換Soul Stone既祭品而「亡」;2014年既佢穿越到現代,Ironman啪手指後暫時失縱未知有冇隨2014 Thanos大軍一齊化灰。個人認為佢同黑寡婦因做祭品而犧牲,所以Captain America還石後2018年嘅佢生死有價講,唔好忘記Infinity War內Thanos曾經「疑似」喺靈魂寶石內與童年版嘅佢交談

Nebula
2014年既佢穿越到現代,被現代既自己槍殺,因Captain America還石令時空冇產生蝴蝶效應,因此現代版本得以生還

Loki
2018年既佢為救Thor偷襲Thanos,陣亡,因並非啪手指而死所以未有復活;2012年既佢偷走空間寶石閃人,理論上會因此產生一條完全獨立既時間分流(平行宇宙),而Marvel已宣布會喺Disney+推出Loki個人影集

Vision
2018年被Thanos硬生生拔走額上聖石而亡,因並非啪手指而死所以未有復活

Quick Silver
Thanos事件前已死去,更唔係因啪手指而死,所以復活唔關佢事

Thanos & 軍團
現代嘅佢令6粒聖石互相抵消而受重創,被Thor輕鬆斬頭而亡;2014年嘅佢就穿越到現代後被Ironman啪手指而同整個軍團一齊化灰煙滅

如有其他值得一書嘅角色歡迎提醒或補充
HK01
隊長嗰部分可唔可講多少少
始終唔係好明
到底佢地有無開到一條新timeline定由始至終都係同一條timeline?
照我理解
隊長返過去應該開咗條分支
但佢最尾係返返主宇宙
套戲講係唔會有蝴蝶效應呢樣野
有老cap既畫面可能已經唔係原本既宇宙,係2018cap返左去過去就已經創造出黎既平行宇宙

如果係老左先去返原來時間既話佢應該會係原地出現同著左白色甲
其實呢 我覺得簡單啲可以咁講
佢地條timeline係A
佢地穿越去拎石嘅係timeline B
其實可以直接當做一個平行時空
然後Cap翻去timeline B還石
可能佢老咗之反由timeline B翻去A
又或者佢從來都冇翻過嚟 而係另一個timeline 嘅Cap又係經歷相似嘅事而嚟
睇你點睇 唔重要
其實Gamora最後一係化灰,一係返左去2014,因為Star Lord最後望住地圖尋思點搵Gamora。(我記得地圖上有Gamora呢個字)
船上全家一齊出現時都唔見Gamora蹤影。

話說呢套戲雖然好睇但勁多bug。例如5年後現實世界人都老咗,咁啪指復活嘅人點樣互相生活?尤其係學生應該特別明顯。Peter Parker返學會好亂。
我認為除左主宇宙而家仲多左另外三個宇宙
1:大家睇個個
2:2014 無左thanos同佢大軍既宇宙
3:2012 loka逃走左再拎到魔方既宇宙
4:cap俾帽自己既宇宙(可能係結尾有老cap個個黎)
新個套蜘蛛應該會講 都仲係MCU黎
可能有同班同學已經讀完大學
有冇諗過你講既三個宇宙都係同一宇宙既不同時間點?
2 3有可能同一個
但4一定唔係 2014無thanos 2018點會出現到結尾個場景
2,3,4 係一個平衡宇宙
之後再另一個主宇宙

老左既CA翻主宇宙,關平衡宇宙有冇Thanos 咩事
隊長果度錯
佢還完石做平民係唔會令到個世界出現另一個timeline
我講既4唔係老左既ca返主宇宙 係主宇宙既ca留係過去造成既宇宙 咁你話同2 3 4係同一個 咁無thanos 又何來大戰要4原本既ca去還石呢
hulk同古一係話係即借即還你唔影響到唔會整到平行時空 無話你多左個人唔會喎
佢都搵左agent carter仲結埋婚 咁都影響唔到個世界?
因為還石係主宇宙有Thanos 而引發既事件
同平衡宇宙有冇Thanos都唔關事
carter有返隊長,做既野就會唔同哂啦,佢話哂都係shield始創人之一。
Ancient one 冇講過唔還會有平行世界
佢只係話會有黑暗力量既出現
拿拿拿 嚴格黎講係無講過佢地結婚
影響平行世界
有戒指當係啦
咁我理論係4都係獨立一個宇宙嘛
任佢講,可能自己私自走左又得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞