啲蚊迴避力咁高,到底點練翻嚟??

51 回覆
8 Like 1 Dislike
人嘅速度已經好快都唔夠啲蚊快,尤其係香港嗰啲

驅蚊有很多方法,最直接就是用手撥打,但大家又是否知道拍蚊也有學問?日本一個電視節目早前就以拍蚊教學為主題,對各種拍蚊的錯誤和正確手勢加以介紹,並科學分析背後原理。

日本節目《月曜から夜ふかし》訪問路人平時的拍蚊手勢,有受訪者表示自己試過用手捉、左右拍引,甚至引蚊子吸自己的血後,繼而在牠停留的時候拍打,但這些方法其實都未能有效擊退蚊子。

驅蚊正確手勢

隨後節目介紹正確拍蚊手法,就是雙手要由上至下方拍打,原因是蚊子左右移動時相對遲緩,因此上下夾打的成功率會較高。反而,由於蚊子上下移動時速度較快,動作靈活,故以左右拍打則很容易失敗,讓蚊子溜走。

節目最終揭盅,上下拍打才是正確拍蚊手勢。(照片來源:電視節目)

▲ 節目最終揭盅,上下拍打才是正確拍蚊手勢。(照片來源:電視節目)

對於拍蚊教學,網上議論紛紛,網民亦各自分享了他們的拍蚊方式。有人稱會用手指彈走蚊子;也有人表示是以左右拍打方式拍蚊,認為只要手的動作夠快,還是可以成功拍蚊;此外,更有人指自己會用單手把蚊拍到地上後再踏死牠,認為命中率高又不會發出拍打聲響。

其他驅蚊方法

其實除了最原始的徒手拍蚊,驅蚊也有很多其他方式。市面上有許多驅蚊產品如蚊怕水、驅蚊帶、電蚊香和電蚊拍等,供消費者在室內和室外使用。另外,怕蚊人士亦可自製驅蚊產品,如以銀花、荊介、白芷、紫蘇葉、藿香等來製成中藥驅蚊包,有興趣知道詳細做法,可參見下列更多驅蟲知識。

【更多驅蟲知識】
原來要上下拍
香港嗰啲快,係因為你未出過國姐
點樣可以拍蚊但又唔拍扁佢?
一拳超人都追唔到
放心唔係你問題
邊個國家先
我屋企d蚊進化到連影都見唔到
我覺得蚊慢喎,飄飄下咁
反而烏蠅快成架戰機咁,飛過仲有聲
因為natural selection
印象中未試過成功親手打死烏蠅
基本上一遞起手準備啪嗰一剎那佢已經sense到兼飛走咗
蚊滋仔都搞 太細粒 飛飛下又唔知去咗邊 轉個頭出嚟又咬鳩我
蚊就係人都試過徒手拍死

但烏蠅已經去到後發先至嘅境界
多數我開窗等佢走
手掌濕容易好多
已經練到可以單手捉
打烏蠅隻手要夠慢
慢到佢唔知你郁緊
直至貼到1-2cm距離先一嘢轟落去
佢停喺到就係
佢停喺到的話其實搵個蓋喺佢後面慢慢笠落去就捉到
蚊: 啲人類命中率咁低,到底係咪有障礙
1lv開始升就點全敏回,去到新手村買一套回避加成裝備再衝lv,多數見到既蚊都係老手黎,成身金裝頂衝極敏捷
利申:蚊國元老
烏蠅勁好多 你發力個下已經走緊 當你狗咁撚
之前有隻PS2 game係扮蚊架 玩過你就知難
蚊螆冇咁容易
如果大蚊,手掌濕係可以單手捉到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞