大家入黎報下儲左幾多首期(嚴禁吹水)

465 回覆
6 Like 108 Dislike
你已經儲得好快,39歲前應該上到車
想問你接咩job做

我有fd好認真咁研究過有咩freelance可以接

但發覺唔係it/會計有專業技能果d好難接

香港係有人剩靠freelance維生既 例如翻譯/打字果d 但果d好窄 唔識人根本入唔到行 冇人會比job你
巴打返咩工grad兩年就儲到60萬
我係工程狗
自己本身份唔洗落手做,想搵多d又落手做埋又接野做又捱夜辛苦錢黎
真 辛苦錢

不過有得搵多d都好既 叫做有得選擇
同老公暫時儲咗200萬左右
結咗婚四年幾一路都係出邊租樓住
打算一兩年來生BB所以都準備今年買樓
想買大少少所以睇緊啲900萬左右嘅樓
首期唔夠但屋企人話可以借300萬比我哋
今時今日買到900萬都唔係好多選擇
30 歲,得番幾萬係手,但買左層居屋等收樓
起碼有野做一定,餓唔死
一年租一路儲小好多
想買但過曬入息
其實真係好彩抽中,白表單身,香港今時今日真係好難買樓
26歲 55萬
由打算儲首期變咗想移民
單身抽好細,又係最尾幾百幾個單位
幾大左右,低層?邊度?
單身可以抽兩房,4xx尺,九龍區高層
白單仲有得揀咁大高層咩
加油巴打 咁辛苦有冇諗去其他地方發展?
單身最多可揀兩房,佢每10人做單位,但10入便只有一個單身白表,之後就睇你第幾排的10人,如果你排15,姐係有149人係你前面
佢大洗 應該儲得十萬度 唉 好想抽中居屋 但單人好難抽到 又唔想註冊左去抽 因為未到求婚個stage
羨慕,我入息又過白表,但又唔夠錢買私樓,等訓街
我諗都冇咩機會
都係蝶埋心水買私樓算
同感,早10年出世既香港人就幸福,90後如果無父幹真係食得屎
60-80後買唔到樓個d其實衰d講句,好廢
計埋屋企幫手有二百幾

想搵鍾意嘅人將來一齊供,點知咁難
都係個陣幸福姐
就算係而家有樓渣手咁又點
日撚日被入侵
有時唔係淨係住既問題
好多其他方面既野都令到對香港死撚晒心
好想快d走
利申有物業,但好想賣左佢走人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞