大家入黎報下儲左幾多首期(嚴禁吹水)

465 回覆
6 Like 108 Dislike
由佢地囉,到知道真相時,大西北都買唔起。
35,350萬

其實大西北啲交通都完善, 好多都唔洗轉車就到目的地
係時間會多少少, 不過如果真係唔夠錢買市區樓, 你都無辦法
交通費係貴少少, 不過係真係個少少, 而家仲要出埋月票, 其實有數得計, 真係想買樓既就自己計下數
同埋既然大家都算後生, 買樓無需要一步到位
仲有咁多年過, 唔難保你會換樓
夠錢有得買可以選擇入到手既上車盤, 唔夠錢買既真係唯有努力儲錢搵錢, 本身人工跑輸大市就未有資格講置業啦
其實佢地都買唔起呢一刻,仲要咁多要求
20年後你確定200夠比首期?
依家150先岩岩好比到
27歲40萬左右
+廿幾萬拎左出黎比屋企人投資物業(成家夾份)
以而家d 人個生活質素要求
好難相信佢地會將就

咁就形成一個死胡同

呢類人會不停反問
唔點點點(旅行,買iphone 等等)就買到樓?
然係笑鳩d 業主係樓奴
今時今日買樓,仲講交通費。
一個單位閒閒地六百萬起,一個月幾百蚊都要計。

香港既私樓只會係最上層既人買得起,如果你仲計緊交通費,你未有資格諗買樓。
四百幾萬仲係有,嫌三嫌四既就算啦。
咁又無咁誇六百萬起, 六百萬以上已經係換樓盤
其實好多人就係咁樣嫌三嫌四
過幾年就同自己講, 早知前幾年就買啦,平一大截
嗯嗯平d既當然有,但嫌大西北隔涉既人唔會將就。
20年後點會夠比
佢地再係咁一世都向唔到上流
咁咪唔好就,最好唔好買
儲緊錢準備一開二
33 得60幾萬太大洗
年薪50萬我都想知洗左去邊
自己做下planning囉, 有心唔怕遲
唔係啦,你睇幾多連登仔24.25就有過百萬首期,分分鐘到30歲就有300萬,40歲有過千萬,到時梗係唔能夠妥協質素啦
到時?上車竹千萬了
上車盤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞