森美話蟻係二維空間生物

264 回覆
45 Like 766 Dislike
難講 好似我哋觀察唔到真正嘅二維世界一樣
四維世界應該都好難觀察我哋
不要自暴其短
連登無野多 小學雞最多
咁不如你解釋一次等我識下呀
異空間巴打係叻既
最後果句講錯
係只會爬過去,而唔會繞過去
2粒骰一共36個組合
"兩粒dice 擇倒一樣" 一共6個組合
6/36 係幾多我都唔係好識計
咁應該係咩
蟻其實有三維概念,睇過有人研究,內容忘記左

不過都係特殊情況,一般蟻既感知只有2維
四維唔係時間?勁過愛恩思旦
四維係指有四個變數(parameters,variables)既空間,純粹只係咁
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%9B%9B%E7%BB%B4%E7%A9%BA%E9%97%B4#%E5%9B%9B%E7%BB%B4%E7%A9%BA%E9%97%B4%E5%AE%9A%E4%B9%89

英文詳細版:dimensions in mathematics
四維時空 vs 四維空間
你講緊依樣野好似邏輯性思考
睇到呆撚咗
即刻想望吓佢有咩高見
題外話
有人假設過一個容易理解既情況:

當你唔洗轉換視覺都可以睇到一維既野,例如直線,咁你就係二維生物

當你唔洗轉換視覺都可以睇到二維既野,例如平面畫,咁你就係三維生物

當你唔洗轉換視覺都可以睇到三維既野,例如一個立體物件既所有平面,咁你就係四維生物,所以我地唔係四維生物

當然,每高一個維度就會感受埋低維度既野
請搞清楚 四維空間同四維時空,後者先包括時間係為第四維

好多連登仔都唔知有咁既分別
The probability of two dice being the same particular number is 1/6 x 1/6 = 1/36. This is not the same as saying that both dice are the same number. There are six different possible numbers, so that would be 6/36 or 1/6.
yes
from different perspective
螞蟻由高處跌落黎又點計?
數學上的確唔係
上面咪講左囉屌,係我地對維度既了解,蟻係屬於三維世界
但係蟻對維度既了解,唔少人都覺得蟻只係感覺到2維空間
咁都唔明,無話邊個岩邊個錯,多角度思考中學都有教啦,真係小學都未畢業
講多少少,宜家就係assume緊蟻無萬有引力,時間呢d概念,陣係得2維既觸感,但事實係咪呢,有代連登仔考證
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞