[壞撚左GTX 970] 好奇想知壞咩,之後換咩卡好?

34 回覆
2 Like 0 Dislike

是咁的,上圖 Zotac 970 4GB買左3年
3個月前試過開機冇output,拎左去保養,保撚左一個月整返
今日開機就唔得了 (試過換舊display,100% work,所以肯定係gpu出事,其他spec無謂貼了)
1. 開機
2. 其他所有fan轉+display fan轉
3. mouse keyboard 著燈
4. 過三四秒,display fan就會冇力停左 + mouse keyboard熄燈
5. display fan轉 + mouse keyboard 著燈
6. 無限loop
7. monitor一直no signal
本身覺得係output問題,但見佢搞到mouse同keyboard都會不停boot,display風扇又係boot boot下咁,覺得好奇怪,想睇下咁多位大佬有咩意見。

另外睇過gtx 1660 玩apex等等1080p 高效都可以60fps,夠我用了。
1660依家入手可以捱到幾多年1080p 60fps?
如果有跟開Total war three kingdoms 巴打,1660夠唔夠打?
定係會推薦買貴左2060?
添少少上2080ti 夠用幾年
2060勁過1070接近1070Ti
2K以上畫質有Dgame效能同1070Ti平手
1660勁1060好似50%到

只係貴一千首選2060
Antec NX650,似乎都唔係太差
咁如果2500$ 二手2060 同新1660 ching又點揀?
我要求只係1080p 60fps,唔會換大Mon又唔會要144Hz
2060會唔會凸左好多?因我見1660都幾乎全高有60fps
少少
$2500 二手唔worth
都岩,新野冇咩人放,個價都高
唔開光追特效,只玩1080p 60fps,1660可玩3 4年
開光追特效 好多game都60fps以下 2060可玩3 4年
唔開光追特效,只玩1080p 60fps,1660可玩3 4年
開光追特效 1660好多game都60fps以下 要2060可玩3 4年
咪再買電子垃圾16xx,個價拎去收1070好過
2060抵好多
光咩追,光追要靚同唔lag2060都唔夠啦,2060光追得個睇字,難d玩得順
不過如果1660可以3 4年又好似唔錯
睇睇下2060都係3000$,又係新野,點都好過2500$買1080
3年就死
爬哂,睇D game test,發現1660 ti都好勁抽,平2060成800$,2060玩到佢都玩到,睇落好抵買
2070性價比 低過2060好多

如果唔要光追 其實1660ti都夠用啦
2060本身勁1660tu唔少,又唔係貴好多,唔關光追事
1660 三四年? 咪吹得咁過份!
用到兩年當你win
2080ti班友都唔敢講3,4年

不過接受到全低30-50fps既,當我冇講過
2060玩3年
之後換5080TI
睇埋2060送個D game (唔知仲有冇)
如果你係咪都會買個D, 咁就買2060啦... 加邊個game個price 都係咁上下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞