如果係你,你會唔會接受呢個offer?

110 回覆
8 Like 263 Dislike
你都ON9
我第一份工已經24K

而家都仲係IT狗...
人工有價 上司同事無價
睇黎你都係奴性重
咁都叫好?
咁咪要左先囉
唔撚gur個人工咪做住搵囉 做一世咩
都唔明有乜撚野好問
我會同公司轉PERM
跟住一邊做一邊搵工
因為你身為PERM轉走係出邊嗌價點都好過你CONTARCT
人地問你係呢間公司有幾耐經驗, 你又可以博大霧過自己有一年
但其實你得一個月PERM, 佢地鬼知咩

最後, 你要搵工, 人地都會問你上一份工幾錢
確實有bonus你可以當係一個package咁同人講,
一個月21000左右, 跟你再嗌高少少
IT fg會比contract offer?
IT contract聽開都係啲中高層出既Secondment, 但人地係人工換福利
轉perm+$500, 仲氹你話福利多左, 你似係比人搵笨多啲
食完offer做兩個月resign
人地問你係呢間公司有幾耐經驗, 你又可以博大霧過自己有一年
但其實你得一個月PERM, 佢地鬼知咩

agger
好多IT基層都係secondment啦
尤其做銀行除時有一半以上都係contract
政府工平均通漲加幅大概3%
自己計下數
講自己有咩用
中位數先接近現實
加人工加500,自己想想啦
忍唔住show off 自己超過現實
轉左perm再搵
有咩fg會做基層IT support?
講緊p喎
銀行大部份p都係secondment
轉perm 再搵
如果你做緊果範人工ceiling 夠高
例如做十幾年會上到80-100k
咁你而家轉工加15-30% 都唔難,你個base 夠細
IT狗一名
我會覺得你可以試下出去搵
hk,一直唔夠programmer
如果你正正常常溝通到,應該都有20k以上
如果係mobile 就仲搶手
呢個正解
IT起碼30k
計埋佢就寫明年尾雙糧三糧啦
你又要計埋 又要寫酌量
計埋啲自己都保證唔到既野
無錯我係secondment
今日小小update
我同老細傾左件事,老細都話無expect hr個加幅會咁細,但佢都不斷游說我繼續做落去

但睇到有啲巴打話轉左Perm先再搵下一份工會比較好,但做幾個月就走。。?我明到時再搵工,我拎份perm既benefit比人睇都靚仔啲

譬如我6月完約,當做2個月都8月如果呢啲位應唔應該等埋食完bonus再走

bonus係咪一般都12月或者1月派?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞