如果係你,你會唔會接受呢個offer?

110 回覆
8 Like 263 Dislike
如果你要求既min 係total 240k per year
18*13-14的確係meet 到你要求
接受唔到咪再去傾
唔等錢開飯傾唔掂就走人
你放低身段hr反而會食住上
20k都冇
加得5舊當你狗咋
我25 歲 50K

你自己諗
加得500
當你狗咁撚

你返去拍hr張枱話22K
無就即走

等佢重新train個人

睇吓邊樣成本高d
IT近年好景到咁
身邊it fg最少個個都18k (u grad)
你而家呢份工低人工到咁
做多陣出去叫價都好難高太多
HR係好低能 見你上一份工人工低
下意識覺得你廢先拎咁低 自然唔會出得高
加500
加500 夠你定夠我
你扯啦
一年經驗之後就唔係18k啦
拎咗呢個Offer先,做一陣再邊做邊搵。 完合約即刻走,比人哋個感覺好似公司唔要你咁。

利申,試過
強烈建議你走 你below market price.
HR擺明恰9你
有需要搵我: tg @hhmt135

利申: IT recruiter
加500 喂狗轉狗糧都唔只啦
知唔知咩叫bonus
min total 係18×12=216k咋
hr 係計成個package,如果真係有14個月糧其實又無話underpaid。
以前我都有年少氣盛既時候,諗住有2年經驗,毅然劈炮,點知量地量左幾個月。
有時唔好咁老定,1年經驗同無經驗差無幾,人地情願個平既都未必會想要你。真係想轉工都最好騎牛搵馬。
接左保左個底先
跟住再搵工
好多工係計埋bouns 入package
無話合理只係佢玩文字遊戲
當年做it contract一年,但實際做左6個月就轉perm,由23k加到28k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞