如果係你,你會唔會接受呢個offer?

110 回覆
8 Like 263 Dislike
就黎完contract一年約,公司打將我由contract工轉perm
但係人工既加幅比我想像中細。。
目前18.5k,轉perm人工只係升到19k
bonus視表現而定,hr表示一般有2個月。。。

hr話成個package大左,多左福利,所以人工加少啲係合理,其實係唔係

如果係你,你會唔會要,定係跳出去搵下一份工?轉工應該加多啲?

利申:呢個係我第一份工,咩都唔識
sorry for 19999
咩學歷咩行業咩職位....
it狗,大學cs畢業
幾歲,咩學歷,幾多年經驗,之前做過幾多份工,要唔要養家養女供樓比家用之類,咩都無,點教你
明明最重要個啲就skip哂唔講
你問得出就唔接受啦
24,it狗,下個月就1年經驗
今次係我第一份工,有女唔洗供樓,屋企無比好大壓力要比好多家用
第一次問,下面講返嫁啦
唔知你做緊邊種it,cs市價fg 20k左右,你做咗一年都係由18.5升去19k underpaid,自己諗諗
做緊programmer呀,本身18.5以為個市價差唔係好多就照要
但今次加幅好似真係太細,先發覺好似underpaid
加幅連10%都無,我係你就一早搵定工
騎牛搵馬啦
係時候跳啦
唔睇埋利申
屌你識唔識同人deal架 唔岩心水就走啦
人工如果無得再加,真係差唔多要開始搵
我expected salary已經寫22k左右,同hr講最最最最底線係20k,佢都係咁對我
人哋冇當過你係人呀
你係垃圾it狗咋
仲留喺度做乜嘢呀
我都覺自己比hr蝦到上心口,無當我係人
我都覺得要跳走啦
多謝巴打睇到我有寫利申
走啦on9
底薪點都重要過bonus啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞