公屋申請漏報

212 回覆
220 Like 25 Dislike
當你估中,點解咁樣係"呃"?
我老母都係咁
漏咗報,我叫佢算啦,佢又要on99去問,問完佢諗咗好耐補唔補交資料。最後決定交,雖然交咗都唔爆,但俾人出信話佢知情不報,要取消佢申請。如果佢上訴,房處有機會會告鳩佢,到時要上庭
而家排到變長者終於上到樓
前後加埋十幾年
你問過就有record,乖乖地交啦
否則人地「查到」唔止取消你,仲會告鳩你
你意思係問洗唔洗交?
我係第二次見主任就自己講返話上次漏左 想補返 我無特登問啲咩呀其實
你依家自爆左就緊係要交啦
唔需要太擔心,因為已經唔到你去擔心
一切都係要等房署安排

多謝咁多位巴打比意見同分享經歷
小弟無以為報

申請交表
銀行有record幾年內一定要交,好易查
好彩就你解釋得好佢接受,俾你過骨
唔好彩都係等下次
唔交俾佢查到就仆街,佢告鳩你就上庭,到時要同佢deal,睇下可唔可以取消申請了事,不過都係要上庭,煩到嘔

境外9成查唔到,年代久遠你自己諗
搭單問,如果兩老已過60歲,但資產總值過左,係交表前將銀行入面既錢比左我細妹(我細妹已結婚,唔會一齊申請公屋)會唔會唔接受
啱呀 樓主 正一on9 點解唔住清水灣比華利山呀
樓主太誠實。咁多年前的野就算查到直接講都斷供咁耐、一直無信通知唔記得左。依家你咁誠實、唯有照報、等官判、無野可以做到。
首先,住夠十年先要申報入息
入息超限額2至3倍交1.5倍租
超3至5倍交雙倍或市值租,以較高者為準
超5倍收樓

第二,我意思唔係話你唔做嘢冇收入好慘
係你特登唔做嘢你個人好仆街
唔關你抽唔抽居屋事

第三,你咁仆街,祝你抽唔到居屋
4個
有呀都無辦法架啦
幾多個人排呀? 以房屋署嘅收入標準來講好難唔超額… 除非有幾個人係返學讀書唔洗返工
四個洗L排9年咩
9成9左揀右揀啦
一係就係有2個係新移民,個申請比人凍結左,先要等9年
全家香港人 都無揀過任何嘢
唔係新移民先快上樓咩
我都唔知點解要咁耐
問題係你屋企係忍受到你半年唔做野,加拎左公屋後2年低收入,之後仲有錢買居屋,即係d資產根本係哂你老母到,只係申請公屋時唔使報出黎,咁樣去拎綠表法,真係冇問題?
十幾年前未有計分制
果陣未係計分制 想快上公屋最快方法應該係搵社工幫手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞