[月供股票] 2019年4月(6) 問定唔問 睇完#1先好問

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
中銀個人客戶服務熱線 +852 3988 2388
投資服務熱線 +852 3988 2688

追完post先問好嗎?
再問手續費就屌老母

榮譽會員:間諜巴打(教大家月供2800), 朱千雪讓我哭巴打
月供po狗鐵主席: i-vtec (尚欠每人50加1股2388)

Photo credit: 消委會

新手知識:
問:咩叫月供股票?
答:每月用你指定既金額,購買你指定既股票。
例:你set左月供$2000盈富、$2000騰訊、$2000匯豐,假設你用中銀黎做月供,會係每月既第十一日買入。假設盈富個日係$20一股,你會買到100股,騰訊係$201一股,你會買到9股,即$1809,銀行只會扣你$1809。

問:月供股票有咩好?
答:
1)低入場費:如果你睇好騰訊,但佢一手要大約兩萬蚊,但你冇咁多錢,月供就幫到你。你可以每月$5000咁供。
2)平均成本:假設騰訊三個月既價係:$170、$180、$190,你同樣都係月供$5000,係第一個月你會買到29股,第二個月買到27股,第三個月買到26股,變相平個陣買多啲,貴個陣買小啲。個平均買入價會係$15000/(29+27+26)=$182.9。
3)減低心理因素:由於每月都係指定個日入貨,我地唔需要睇價入,平時好多時會見佢貴,冇入到,點知就升到咩咁。

問:啲碎股點算好?有冇息收?
答:係有息收的,唔需要草夠一手先有。至於會唔會賣唔出?中銀就承諾可以以正價沽出碎股,所以唔洗擔心。

問:用邊間?收費如何?
答:主要都係推介呢兩間:中銀,一通。

中銀:可以用信用卡供,容易周轉,仲儲埋積分。
每個月$50,已包收息費、存倉、買入。除咗賣貨有其他收費,基本上可以話係全包價包撚哂,更可以以正價沽出碎股。(沽出照正常收費,詳情可以睇番收費表)
http://bochk.com/m/tc/investment/securities/monthly.html

一通:所有交易都係$5,收息每次$5。如果你月供3隻,每月就係$15。(有錯請補充,因為我用中銀的)

問:有咩記數app?
答:Ticker。非常清晰咁記錄你既交易同會自動幫你計你個平均買入價。

問:比較受歡迎既月供選擇?
答:盈富基金、騰訊、匯豐、建行、港鐵、煤氣、電能、港燈、領展。

問:中銀幾號扣數,買入?
答:每月第十一日買入,第十日扣數,如果撞正非交易日,會順延。例如,十號係星期六,咁會下星期一先扣數,星期二買入,星期三出statement。

問:mark數入唔入50好?
答:請自行決定。

問:新手開始月供,想供$xxxxx 供咩好?/ 新手開始月供,供xxx定供xxx好?
答:你供比我?

問:中銀ebanking邊到睇買入價?
答:電子結單->證券交易

問:點解仲未扣數/入數?
答:出左statement都見唔到既話,請自行與中銀職員聯絡。

問:點解揀唔到用信用卡供?
答:上ebanking >個人設定 揀番張信用卡出黎。

講住咁多先,其他留待其他巴絲補充

一通幾錢一個月?收息點計手續費?聽講個SYSTEM成日壞?會唔會買唔到貨?
邊間股票多選擇啲?
渣打免佣好似抵啲?
匯豐長期免手續費,唔係仲平咩?
呢排見南商做緊優惠?有無巴打知詳情?
買夠10萬轉返去銀行得唔得?有存款保障?
之後射去中銀收幾錢?中銀係咪免手續費?
真係全免?
中銀信用卡供股可以儲積分?我上網搵唔到嘅?
中銀信用卡嗰邊未見扣數?有無巴打扣咗?
但今日開咗張信用卡,今個月都會轉到用信用卡扣數?
開戶要帶咩文件?
月供用邊間最平
中銀用邊張信用卡供有優惠
用一通定中銀供抵啲
而家咁貴 月供係唔係好唔抵
遲啲股市跌 月供係唔係好危險
隻股票唔會郁 月供係唔係賺唔到錢
中銀月供 點樣睇到買入平均價

有以上問題?有個懶人包可以答到你
伸手黨懶人包Link:
http://bfy.tw/FKYu

再唔係就...
中銀個人客戶服務熱線 +852 3988 2388
投資服務熱線 +852 3988 2688

此post純屬討論,並不為任何投資決策負責。

月供po港鐵主席ok-i笑話幾則:

領展大軍繼續集結

跌市阿 我唔玩啦 俾返啲錢我
好彩今日房地產頂住
2仔確定加供, 再跌87都有機
5月推介 中電
荔枝巴終於上水
lm
供左6
想開始供941是否不智?
2仔你拉長來睇 佢每到一段時間就會有調整低過250MA

進取就等穿250MA再落少少先 睇86左右 前底支持
無所謂就88蚊入 長揸
Both
大佬 唔好推2仔得唔得
成板紅 823綠咩玩法
供十隻每隻1000 會唔會太分散?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞