點樣可以跳出去自己嘅舒適圈?

28 回覆
20 Like 1 Dislike
好多時好多野諗,好想試下去做
但係每一次去到要做嘅位就會諗,做左好似都唔會成功,搞到自己卻步

然後隔左一段日子,又重覆去諗,重覆去卻步

到最尾發現,自己個人一路都無進過步,亦都變成退步左,然後個人愈黎愈懶

明明以前翻工好有衝勁,爆數搵到下錢,到依加翻工,做生意嘅動力都無晒

點先可以解決到依種思維
跳軌
勁共勁共
我唔係要自殺
上少d連登
自然會跳出
跳入自己嘅不適圈
唔駛刻意去改變
只要後悔多幾次你就自然會知點做
聽朝一起身就開始做,唔好等
特別係做生意個陣提唔起勁
一隻腳向前踏, 另一隻腳屈曲向地下大力撐。
記得兩個動作同時間做
周街問囡拎電話
工作上 轉工調部門
社交上 識新朋友做義工返教會
興趣上 揀野運動/樂器學
其實點解要跳出個舒適圈?
舒適寶
玩過3國志有一集好似話每個武將都有唔同技能, 通常作為主公的我當然喜歡用多技能的武將啦

咁應用返自己到, 咁自己係咪多點技能 (例如識日文、有專業資格、有多點學識)呢? 又例如你要吸引異性, 會唔會學例如健身、烹飪、不同語言咁呢?
1. 見識
見得多唔同既人同事自然就了解返自己既局限同不足

2. 朋友
朋友帶進門, 亦都畀到你堅持既動力

3. 製造環境條件
想去做gym就買gym access
想去畫畫就要買畫具
有更好目標
要明白 “Life begins at the end of your comfort zone.” — Mel Robbins 呢個道理
賺到第一桶金
有錢自然跳出
冇錢講條毛咩
有錢就可以跳
唔好諗住一下可以跳到出去 你要理解個loop係邊開始同完結 你會有一下浮空期 每次做少少改變 観自在測改變左既結果係咪啱方向 一下行太遠會仆街 試少少後返番個loop到 重複以上直到OK 有條片話唔好一下要求自己做到乜乜乜目標 而係問自己有乜可以放低唔再做 之後就唔再做 慢慢你放棄個堆既野就可以推你出去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞