有冇人知 cloud HSM 係咩來?

13 回覆
1 Like 1 Dislike
最近有個 client 問 AWS cloud HSM 問題。
有冇人知有咩用?我見佢都係做下 SSL cert encryption 之類,點解要用佢?
我見佢都收得幾貴下,USD$1.6/hour
係咪一定要長開住?一個月咪成 USD$1200?
有冇其他平價 Cloud HSM 替代方案?

純粹好奇,想學下嘢 ...
貴係因為amazon?
有portal 比user自己入key 唔經i.t. 狗,i.t.狗無得出古惑,可以請更平的i.t.狗
唔知 ... 未用過所以好奇問下 ...
係咪即係 linux 果個 openssl ?咁其實係冇乜用喔 ... 收咁貴
公司未有duty segregation 可以不理,條key放github都無損失就可無視
幻想總是美好
最後都係user initiate request 去app team
App team再夾infra team攪
HSM喎
有無用過以前thales嗰啲機,用條lmk去encrypt哂d key,又要插swartcard,好似一扑佢就會自動銷毀條key嗰啲
除非本地公司,大陸同外資做完project早就炒左班i.t.狗,之後大陸仔同印度佬support

無轉key 中audit 你老屈到班support做再算,一句話叫你揾aws問

以前有i.t.狗就話屈佢,宜家無就有本事唔好用個system 邊個返工要用咪邊個做,i.t.狗無命見證user 仆街,因一早比人炒
咁 Cloud HSM 純粹靠個信字,唔係普通公司做到 Amazon 果種信心
PCI council信就得啦
以前有實體hsm 可能養半隻i.t.狗support下升下firmware,轉左cloud 就炒得

計落唔貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞