[影相撚]由西環影去三家村

138 回覆
48 Like 7 Dislike
想睇樓主繼續貼相,好過又變咗講器材
支持
放Telegram 好似唔係咁好
有機會連登Po再遇時就一齊去啦

平時影相都係自己一個人
我都想行到中途有巴打一齊Join
一齊影一定開心過得我自己一個
我就本身有2470 2.8 同 70200 2.8
最終我只係買咗 機同FTZ
無用到z mount鏡頭
但老實講對焦速度真係唔多得
A73加metabone接nikon鏡fo得仲快過z6
所以如果追求focus 快的話就用返z mount鏡會好啲
或者轉會啦

但nikon z6個mon 真係屌打a73個個
靚到不得了
加上我依家開始玩菲林鏡
反正都係手動鏡
始終對Nikon都係有個情誼結係到

希望解答到你
有z6問題想問 我答到都盡答啊
我都唔想攝影台變到只係日日鬧人器材
乜野屎黃S 乜野C廠 cmos係細廠做都有得講
乜野無人用N 乜野啫喱F 乜野底細就垃圾嘅P同O

大家都係影相...
真係有必要分咁多野咩?
相機係幫助你點樣更好咁表達故事
但個故事唔會因為你個器材係點而有好大偏差
仲有 世界上有執相呢樣野嘅...

我就咩機都會用嘅
咩廠都有佢嘅好
自己啱用咪啱 點解要踩人地鍾意嘅野呢... ?
多謝你啊
去到個一日嘅最後啦
個一日聽左幾位巴打講坐船去三家村仲好
之後就仆左去西灣河到坐船等日落

好快就到目的地 成程船嘅風景確實唔錯!
如果下次有人都想去三家村的話真係可以一試!

落船之後就見到一位婆婆好有型

忍唔住就影低咗

個日明明目標係影三家村日落
但係就唔記得帶GND 其實感覺同自殺無咩分別
但係後期都算可以執到返黎 但始終暗部都係起左好多Noise
希望大家唔好插咁大力

然後 就係一個人影相嘅心酸

我都想有人同我一齊影相

之後夜晚就返咗去元朗無影夜景喇
畢竟我最鐘意影嘅係大白天
夜晚對我黎講真係唔多感興趣
今次旅程有各位巴打比Idea去邊真係好開心
希望下次都可以帶大家眼睛遊香港

最後 用一張之前係元朗影落嘅夜晚相結束呢一個回合
影得好靚 支持!
樓主有冇發覺艇上面啲人皮膚好黑,影咗少少都係黑既多
又真係無留意
多謝你啊!
新手學攝 仲有好大進步空間
有保護色咁
多謝你意見
我冇Nikon G鏡,如果用喺Z6基本上都係要MF
以前用開A7搭手動鏡,又影開菲林機,都慣晒
本身冇用開Zoom鏡,唔知支Kit好唔好,諗緊好唔好買咗Body+FTZ先再等其他好嘅Z mount鏡
我無用過 唔敢講支鏡好唔好 自己去showroom試真啲先啦

廢事變器材post 傷眼都拋兩張舊相
加油喇巴打
一齊影多啲一齊進步啊
感覺你係西環停留好短
其實係西環留得最耐
見到個海天一色
加上原本係等人 之後點知比人放飛機
係個到都坐咗成個鐘
嗰日偽街拍咗陣

正啊巴打
lm
見上面巴打提到GND filter,想請教下大家
我平時行山影相, 成日會遇到個天同山光差太大, 如果想買filter應該買CPL 還是ND? google完都唔明
GND就淨係日出日落?
CPL可以講係唔要水嘅反射
或者玻璃嘅反射
又或者將天空變到天加藍

ND就係For你日頭想影長曝時用
好似水流絲咁

GND就For你日出日落 減少光差

利申我都唔熟 有錯請各位巴打指正
唔該哂上面巴打們, 我去睇下先
有無日系setting分享
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞