當年雨革時,你地學校/公司有咩反應?

67 回覆
86 Like 2 Dislike
樓主五年前仲係中學雞,讀緊粉嶺某間公立中學。928第二日學校特登停半日課,係禮堂同學生講發生咩事,老師上臺分享自己既感受等。雖然冇明講,但好明顯學校包括校長都係支持學生(或者話反對政府)一派。又有出通告話唔反對戴黃絲帶,只要冇影響校服儀容就得。

一直聽講新界特別多親中建制學校,咁其實我都幾好彩,可以係一間明白事理既學校渡過若干年,而且印象上當時間學校既猜那學生都唔多,但已經離開幾年,唔知而家有冇淪陷呢。
限制出入
唔比宣傳
紅底校長唔畀學生掛黃絲帶
5年前岩岩升小一 我記得老師話讀好d書
唔好似班學生咁搞事
928第二日全班同學班會活動 去哂金鐘
當年正係做緊學生會,有派黃絲帶。部分老師唔教書就講自己感受。學校都開明。
SAME
可以選擇性落去禮堂聽下關於雨傘運動既野
何郭佩珍, 孔教學校
當年出埋通告嚴禁學生參與雨傘運動
戇鳩校長梁秋雲直接喺早上宣佈唔允許以任何形式宣揚雨傘運動
結果第二朝 成班師兄師姐早會嘅時候 攞住一堆黃色字牌一嘢坐喺佢面前,理都唔撚理佢, 搞到佢好尷尬咁話 :「請各位同學起返身, 早會就嚟開始」
最後,搞咗一大輪, 佢終於勉強允許同學「 申請」罷課
但我記得之後佢都特登叫其他老師幫自己嘅班別 上「公民教育堂」, 內容係雨傘運動嘅詳情同埋害處,完全冇講正面影響
讀緊ive
老師罷教
因為聽講都冇人返學
果時讀U上core 唔夠八成attendance會fail
lecturer話唔會專登mark邊個冇返 仲叫大家加油
thank you Frankie
果時讀U 個日本人lecturer 叫我地唔返同佢講聲
俾心機做自己既野 佢話佢好愛香港 希望唔洗幾年後要執包袱走
當年真係好感動 可惜啊
果陣戴黃絲返工
聽講有死廢老親中

心諗

「理閪得你」
老細Buy你吹呀
+1, 可以係球場靜坐,當年我地唱一起舉傘個首歌唱到上蘋果勿相認
上水粉嶺
應該得一間咁有器量既學校
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞